Политика

Катя Сунгарска: От миналата седмица сигналите за COVID-19 вървят нагореОт миналата седмица започнаха сигналите за COVID-19 да вървят нагоре. Това каза говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „Трудно е много заради пандемията. Нехаресването и негативите към работата на Спешна помощ е много повече от неразбиране, отколкото от реално несвършена работа. От миналата седмица започнаха сигналите за COVID-19 да вървят нагоре. В понеделник имахме 19 повиквания за COVID-19, във вторник те вече бяха 30, с в сряда – 46. Тенденцията отново е нагоре. Много е трудно, но Спешна помощ активно се включва в организацията за овладяване на пандемията. Наши мобилни екипи започнаха да се включват в имунизациите в свободните си дни. Вече сме минали през няколко домове за възрастни хора и университети. Опитваме се да помогнем въпреки кадровия ни дефицит. Включили сме се в имунизационната работа и се опитваме да помогнем“, посочи Сунгарска.

„Отново София се върна в червената зона. Само всеобщата отговорност ще покаже дали ще продължим да сме в червената зона, или ще се успокоят нещата. Трябва да бъдем благодарни, че при нас не са толкова строги мерките като в повечето страни в Европа и всичко е оставено на собствената ни съвест. Трябва да проявим отговорност, защото става въпрос за здравето и живота на нас и на нашите близки“, добави тя.„Всяко преживяно нещо е опит. По-подготвени сме като че ли, но хората са безкрайно уморени, колегите ни също. Те дават всичко от себе си. Имаме и заразени колеги. Чувстваме се подготвени, но всички много се молим този ужас от миналата година да не се повтори. Затова призоваваме всички да направим всеки каквото е по силите му, за да не се случват лошите неща“, заяви Сунгарска.

„Преструктурирахме в някаква степен работата на районната координационна централа, защото ни заливаха огромно количество обаждания за хора, които искат само да бъдат прегледани, защото ги е страх, но има хора, които са в тежко състояние и чакат. Министър Ангелов държи координация с нас, с болниците и личите лекари, за да върви всичко по-плавно и планирано във времето, за да се овладеят тези кризи. Надяваме се хората да не изпадат в тежки паник атаки, в които изпадаха миналата година. Надяваме се Господ да ни пази и да ни пощади“, каза още тя.

„Назначихме и парамедици и имаше огромна полза от това за хора, които бяха с уредено място в болница и само трябваше да бъдат извозени дотам. Те ни помогнаха безкрайно. Дано не се стига дотам пак да ги молим за помощ“, посочи Сунгарска.

„Разговарям непрекъснати с хората – младите лекари, които идват за няколко години и после напускат. Питам ги защо. Не е само заради парите, това е на второ, трето или четвърто място. Те казват, че е заради отношението. Не можеш да даваш всичко от себе си и да работиш непрекъснато в риск за здравето си и това на близките си и да се посрещат с ругатни и агресия. Това излиза на преден план за младите колеги, които напускат, но в последно време има доста млади хора – лекари, които проявиха смелост и дойдоха при нас. Като че ли наполовина се обнови съставът на лекарите. Опитваме се да направим всичко, за да ги задържим“, добави тя.

„Най-трудно е това, че няма как да не се губи време, защото когато става въпрос за COVID-19 колегите трябва да се върнат в централата и да се опаковат и оборудват. Трудно е да успокоят хората и това създава трудност. Има хора, които просто трябва да се успокоят и да прекарат състоянието си у дома, а не се налага да отидат в болница. Медиите страхотно се включват във всичко и това е много важно, защото информираността помага“, допълни тя.