Днес

"Български пощи" поемат опразнени търговски обекти в метрото

"Български пощи" поемат опразнени търговски обекти в метрото

© Юлия Лазарова

В станциите на метрото ще се открият офиси на „Български пощи“ ЕАД. Те ще се настанят в освободени по време на кризата от COVID 19 търговски площи и ще плащат наем на „Метрополитен“ ЕАД.

Размерът на месечния наем е различен – за помещение от 15 кв.м на метростанция „Орлов мост“ той е 350 лева. За площ от 24 кв.м на метростанция „Патриарх Евтимий“ цената е около 500 лева. При Софийския университет наемът ще е 360 лева за 5.25 кв.м.

Конкурс за наемане на търговски площи в 14 метростанции, които са общинска собственост няма да се провежда. Сключването на договора за наем с държавното дружество „Български пощи“ ще стане с решение на Столичния общински съвет, както позволява чл.35, ал.4 и 5 на Наредбата за реда за учредяване и упражняване на правата на общината в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие, както и на чл.21, ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

С решение на Министерския съвет от 1 март 2020 г. „Български пощи“ поеха в своите офиси разпространението на печатните издания в цялата страна. Седмица преди това, на 23 февруари, бе затворена веригата Lafka, свързана с депутата Делян Пеевски, която извършваше тази дейност и в станциите на метрото.

Вносители на предложението за отдаване на търговските площи в метрото на „Български пощи“ са общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера и Николай Стойнев от ГЕРБ. На обсъждането в комисията по транспорт докладът получи единодушно одобрение.