Днес

Да снимаш с дрон имот на приятел на премиера? В Унгария не може

Да снимаш с дрон имот на приятел на премиера? В Унгария не може

© Associated Press

Когато миналия октомври полицията е извикала унгарската журналистка Габи Хорн след публикацията на нейни кадри от имението на бизнес магнат, тя мислела, че става въпрос за разследване на корупция. „Оказа се, че вместо това сме били разследвани за „незаконно получаване на данни“, казва пред АФП 53-годишната Хорн от сайта Atlatszo.hu.

Разследването в крайна сметка бива прекратено. Но междувременно бива приет нов закон, за който Хорн е убедена, че има за цел да възпрепятства подобни разследвания.

Според правителството новата наредба за дроновете, която е в сила от 1 януари, защитава неприкосновеността на личния живот и определя стандартите за безопасност. Но също така наказва публикуването на кадри, направени с дрон над чужд имот без разрешение на собственика, с до една година затвор.

„Това пречи на журналистите да разследват съмнения за злоупотреба с публични пари и еврофондове,“ казва Хорн в офиса на Atlatszo в Будапеща.

През 2019 г. наблюдателят на „Репортери без граници“ определи степента на медиен контрол в Унгария като „безпрецедентна в държава от ЕС“. Междувременно Transparency International постави Унгария в последния си годишен индекс на дъното на ЕС заедно с Румъния и България.

Будапеща отхвърля докладите на двете организации, тъй като те са частично финансирани от либералния американски милиардер Джордж Сорос, когото премиерът Виктор Орбан отдавна обвинява в ръководене на „про-имигрантски“ сили. Малък дял от финансирането на Atlatszo също идва от фондацията „Отворено общество“ на родения в Унгария Сорос.

Използването на безпилотни летателни апарати е станало по-ценно за журналистите, тъй като „почти никога не получаваме отговори по официални канали“, посочва Хорн, чийто сайт е публикувал на няколко пъти кадри от дронове миналата година, включително в именията на бащата и зетя на Орбан.


Габи Хорн,

унгарска журналистка

Хорн е разпитана от полицията след като писала за имота на Лоринц Месарош, приятел от детството и близък сътрудник на Орбан. Понастоящем Месарош е най-богатият човек в Унгария с приблизителна нетна стойност от 1.4 милиарда евро според Forbes, главно благодарение на фирмите му, които редовно печелят договори за обществени поръчки, финансирани от правителството и от ЕС.

Месец след разпита на Хорн, законодателството за дроновете е пратено в парламента, доминиран от управляващата партия на Орбан „Фидес“, и одобрено през декември.

Хорн смята, че съвпадението не е случайно и че законът „е насочен към любопитни репортери“. Въпреки че тя не очаква съдиите да хвърлят журналисти в затвора, Хорн намира, че законът може да накара медиите да се въздържат да използват дронове. „Ще продължим, но перспективата за стресиращи наказателни процедури е плашеща“, каза тя.

Министерството на иновациите и технологиите, което стои зад закона, казва, че следва директива на ЕС от 2018 г., насочена към унифициране на правилата за безпилотни летателни апарати в целия блок.

ЕС препоръча по-нисък праг на тегло за регистрация на безпилотни летателни апарати – 250 грама. Но Унгария сложи праг от 120 грама и въведе задължително обучение за пилоти и регистрация на всички безпилотни летателни апарати с камери, независимо от теглото. Разрешително от властите се изисква 30 дни преди полет, нужно е и разрешение от собственика на имота, над който дронът ще лети.

„По-строго е, отколкото в Китай“, казва пред АФП Балаз Каплар, фотограф, работил 15 години в Китай. „Китай изисква проста еднократна регистрация, поставяте QR код на безпилотния самолет и излитате“, каза той.