Политика

За април прогнозата е газът да поскъпне с 9% спрямо сегашната ценаЦената на природния газ за април е възможно да се увеличи в 9% спрямо сега действащата. Прогнозата на „Булгаргаз“ е мегаватчас да струва 33,41 лв., при цена от 30,39 лв. за февруари.

Това става ясно от съобщение на държавната газова компания. Тя е задължена месец, преди да внесе предложения в комисията за енергийно и водно регулиране, да оповести прогноза за цената за съответния период. Прогнозната цена на газа отразява развитието на европейските газови пазари и котировките на алтернативните на природния газ горива към 8 февруари. Окончателната цена ще бъде предложена за утвърждаване от КЕВР на 1.04.2021 г. на база отчетни стойности на ценообразуващите компоненти към 31.03.2021 г., се казва в съобщението на „Булгаргаз“. 

За март прогнозата на дружеството е за цена от 30,22 лв. за мегаватчас, което е нищожно поевтиняване спрямо февруари, когато газът поскъпна с 12,89%.Тогава коментарът на изпълнителния директор на компанията Николай Павлов беше, че на газовите пазари увеличението за периода от 1 декември 2020 г. до 27 януари 2021 г. е 45%. У нас заради доставките на газ от Азербайджан и запасите в хранилището в Чирен, увеличението е по-малко.