Днес

Илко Гетов: До март ще знаем повече за ефикасността на ваксината на "Астра Зенека" при възрастните

Текат няколко клинични изпитвания, които до март месец трябва да ни изяснят каква е ефикасността на ваксината на „Астра Зенека“ при хората над 55-годишна и над 65-годишна възраст. Това коментира тази сутрин пред Би Ти Ви проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

В началото на февруари Европейската агенция по лекарствата съобщи, че няма достатъчно данни, за да се определи „колко добре би действала ваксината“ на „АстраЗенека“/Оксфордския университет (AstraZeneca/Oxford) при хората над 55 години и причината за това е, че повечето от участниците в предварителните проучвания на производителя са между 18 и 55 години.

Днес проф. Илко Гетов уточни, че притесненията са свързани само с ефикасността, но по отношение на безопасността при по-възрастните експертите са убедени, че няма да има никакъв проблем. Той съобщи и че до няколко седмици се очаква производителите на руската ваксина „Спутник“ да подадат нужната информация в Европейската агенция по лекарствата.