Днес

Кратки новини: Издръжката на четиричленно домакинство достигна 2542 лв. на месец, изчисли КНСБ

Кратки новини: Издръжката на четиричленно домакинство достигна 2542 лв. на месец, изчисли КНСБ

© Юлия Лазарова

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> „Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Издръжката на четиричленно домакинство достигна 2542 лв. на месец, изчисли КНСБ

Издръжката на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца достигна до 2542 лв. месечно. Така за един човек от четиричленно домакинство необходимите средства за живот средно са 635.53 лв. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на онлайн пресконференция, цитирайки данни на Института за социални и синдикални изследвания на организацията. Според данните на синдиката 22% от домакинствата са с общ доход на човек до 363 лв. 35% от домакинствата пък разполагат с повече от 635 лв. на човек на месец. От данните на КНСБ излиза, че около 65% от домакинствата в България живеят с общ доход на един човек под необходимите средства за издръжка.

Синоптиците предупреждават за пренос на фин пясък от Сахара

За понеделник е обявен жълт код за силен вятър, който в планините може да достига над 100 км/ч. Продължава мощният пренос на фин пясък от пустините на Северна Африка към Европа. В следващите дни облакът ще обхване райони на Централна Европа и Балканите. С усилването на вятъра над страната се забелязва пренос на прах от Сахара, обясни пред БНР Анастасия Кирилова от НИМХ. „Прах с естествен произход. Не е с някакво химическо замърсяване или индустриално. Мисля, че е нещо, което се случва няколко пъти в годината. Освен че отчитаме фактите, че в атмосферата има по-голяма концентрация на пясъчни частици от Африка, не би трябвало да създава някакво притеснение“.

Ирански лекар получи българско гражданство

На церемония в Министерството на правосъдието министър Десислава Ахладова връчи удостоверение за българско гражданство на д-р Абдуллах Заргар. На церемонията присъстваха още министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, по чиято инициатива бе задвижена процедурата за получаване на българско гражданство на иранския лекар, както и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. Д-р Заргар благодари за голямата чест и коментира, че от тук нататък като гражданин на България ще се стреми да отговори на високата оценка, която е получил от обществото.