Днес

Нгози Оконджо-Иуеала – африканката с пъстри дрехи, която оглави Световната търговска организация

Нгози Оконджо-Иуеала - африканката с пъстри дрехи, която оглави Световната търговска организация

© Associated Press

Тя оцеля в мътните води на нигерийската политика, където похитители отвлякоха майка ѝ, за да ѝ изпратят послание. След това получи втория най-важен пост в Световната банка. Сега Нгози Оконджо-Иуеала би трябвало да няма проблем на новата си позиция в Световната търговска организация, която ще заеме като първа жена и първи представител на Африка, пише Би Би Си.

Макар отскоро да има и американско гражданство, Оконджо-Иуеала се гордее, че е от Нигерия и е яростен патриот. Подчертава идентичността си с дрехи с африкански шарки. През 2012 г. разказа, че е решила да носи такива дрехи, защото ѝ е било по-удобно като майка на четири деца, която трябва да съчетава грижите за тях с работа, при това на сравнително ниска цена.

Завършилата Харвард Оконджо-Иуеала се смята за здравомислеща и решена на промяна в СТО, където, по думите ѝ, работата не може да продължи „както обикновено“ – организацията се нуждае от човек, който да „желае да направи реформите и да води“.

За 25 години в Световната банка тя оглавява няколко инициативи за помощ за държави с ниски доходи, но най-много се гордее с реформите си в Нигерия като финансов министър при президентите Олусегун Обасанджо и Гудлък Джонатан. Успява да договори и заличаването на дълг за 18 млрд. долара на Нигерия и да помогне страната да получи първия си дългов рейтинг след тежки проблеми в публичните финанси на страната. Сред важните ѝ стъпки е прекъсването на връзката между бюджета и цената на петрола, създало важен буфер във финансовата криза. За пръв път обявява публично бюджетите, раздавани на местните власти за дейности като изграждане на пътища или управление на училища и клиники, както въвежда система, улесняваща премахванено на хиляди фалшиви работници и пенсионери от правителствената издръжка.

От Вашингтон до Абуджа

Някои вярват, че реформите ѝ, макар и добри, не са дълготрайни. Една от тях, премахването на субсидиите за горивата, се проваля заради масови протести.

За да поеме поста, тя всъщност напуска добре платената си работа в Световната банка, където прекарва 25 години, и оставя семейството си във Вашингтон, където съпругът ѝ е неврохирург. Става известна с това, че за разлика от други министри не разполага с голям персонал или множество коли и дори, когато може, си готви сама.

Заради реформи като борбата с корупцията в сектора на горивата е отвлечена майка ѝ с искане (по думите ѝ) да подаде оставка и да плати откуп. При инцидента през 2012 г. обаче, обяснява тя, отказала да направи което и да било от двете. Майка ѝ е освободена при неизвестни обстоятелства.

Зад опита ѝ с парите се крие разбиране какво значи истиска бедност – майка ѝ и баща ѝ получават образование в чужбина през първите 9 години от живота ѝ и през това време тя помага на баба си за всички задължения в селския живот. „Видях какво е бедност от първа ръка,“ разказва в интервю с Би Би Си. Родителите ѝ, които са от етноса Игбо, губят всички свои спестявания по време на гражданската война между 1967 и 1970 г. Казва, че винаги може да спи на студения под, „но мога да спя и на пухено легло“, шегува се.

Оконджо-Иуеала е в борда на „Туитър“ и на Глобалния алианс за ваксините и имунизацията (GAVI). Освен това е специален пратеник на Световната здравна организация за борбата с коронавируса. Шегува се, че жените са по-малко корумпирани, но добавя, че същевременно са по-фокусирани и подхождат към работата с по-малко его. В СТО тя иска да насърчи участието на жените в световната търговия – особено в развиващите се страни.