Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

"Изправи се! Мутри вън!" може да не бъде регистрирана заради "добрите нрави"

"Изправи се! Мутри вън!" може да не бъде регистрирана заради "добрите нрави"

© Георги Кожухаров

Обединението около Мая Манолова и организаторите на протестите от т.нар. Отровно трио подадоха документи за участие в предстоящите парламентарни избори в Централната избирателна комисия (ЦИК) днес. Коалицията ще използва призива на президента Румен Радев „Мутри, вън“ и иска да се регистрира с името „Изправи се! Мутри вън!“, но може да има проблем.

Според говорителя на комисията Димитър Димитров „името е много необичайно“. Пред БНР той каза, че не е сигурен дали то отговаря на критериите за „добри нрави“. Въпросът обаче тепърва ще бъде обсъждан и за да се вземе решение за регистрация или отказ, са необходими две трети от гласовете в ЦИК.

Председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова смята, че ако комисията откаже регистрацията на коалицията, това значи, че ще изпълни политическа поръчка. Според нея името „Изправи се! Мутри вън!“ не противоречи нито на разпоредбите на Изборния кодекс, нито на решението на ЦИК за имената на партиите и коалициите.

За регистрация за участие в изборите обединението е внесло 5507 подписа при изискуеми 2500. То използва съдебните регистрации на три партии – създадената от Меглена Кунева „Движение България на гражданите“, „Движение 21“ на Татяна Дончева и Единна народна партия, чието най-известно лице е Мария Капон. При отказ за регистрация на коалицията решението на ЦИК ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Крайният срок за регистрация е 17 февруари.

Преди година съдът отказа да регистрира партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“, но формалният повод бе, че новоучредената партия използва незаконно българското знаме в логото си. Тогава той учреди и регистрира „Има такъв народ“.

Пред медиите днес Мая Манолова обяви част от предизборните обещания – необлагаем минимум от 650 лв., минимален доход от 1000 лв., модернизация за малкия и средния бизнес, съдебна реформа, разформироване на корумпираните институции и др.

"Изправи се! Мутри вън!" може да не бъде регистрирана заради "добрите нрави"

© Георги Кожухаров