Днес

Как Мъск взриви цената на криптовалутата с покупка за $1.5 млрд.

Как Мъск взриви цената на криптовалутата с покупка за $1.5 млрд.

© Reuters

Автомобилната компания на Илън Мъск „Тесла“ (Tesla) обяви в понеделник, че е купила около 1.5 млрд. долара от криптовалутата биткойн през януари и очаква да започне да я приема като метод за плащане в бъдеще.

Съобщенията, заровени дълбоко в годишния доклад на „Тесла“ за 2020 г., доведоха до около 20% скок на най-широко разпространената криптовалута в света до нива над 47 000 долара за един биткойн. При текущите цени 0.8 биткойна биха били достатъчни за закупуване на базов Tesla Model 3.

Инвеститорите очакват и други компании скоро да се присъединят към групата фирми, които инвестират или държат биткойни, включително BlackRock Inc, най-големият мениджър на активи в света, и платежните компании Square и PayPal, съобщи „Ройтерс“.

Новината предизвика голямо търсене и предизвика технически проблеми при някои от най-големите борси за обмен на криптовалути като Coinbase, Gemini, Binance.

„Тесла“ заяви, че се опитва да максимализира възвръщаемостта от парите в брой, които не се използват при ежедневното управление на компанията.

Новината дойде дни след като Мъск добави „#bitcoin“ към страницата си в профила в Twitter, което повиши цената. Той го премахна дни по-късно, но продължи да говори за биткойн и други криптовалути, включително Dogecoin, която скочи с 50% след одобрението му.

Как Мъск взриви цената на криптовалутата с покупка за .5 млрд.

© Reuters

В декларация пред Комисията за ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission – SEC) „Тесла“ заяви, че „актуализира инвестиционната си политика“ през януари и сега иска да инвестира в „резервни активи“ като дигитални валути или злато.

Компанията обяви, че вече е купила биткойни за 1.5 млрд. долара и може да „придобива и държи цифрови активи“ в бъдеще.

„Очакваме да започнем да приемаме биткойни като форма на плащане за нашите продукти в близко бъдеще при спазване на приложимите закони и първоначално на ограничена основа, които може или не може да обърнем в друга валута при получаване“, добавят от компанията.

1.5 млрд. долара в биткойн, представляват около 8% от всички 19.4 млрд. долара, които „Тесла“ държи в брой и ликвидни активи, според декларацията пред SEC.

Мъск заяви преди седмица в туит, че биткойн е „на ръба“ да бъде по-широко приет сред инвеститорите.

Промяна на играта

Някои анализатори казват, че инвестицията на „Тесла“ може да промени как криптовалутата се възприема от финансовите институции.

Как Мъск взриви цената на криптовалутата с покупка за .5 млрд.

© Reuters

„Мисля, че ще видим увеличения на компаниите, които искат да възприемат биткойн сега, след като „Тесла“ направи първия ход“, каза Ерик Търнър, вицепрезидент по пазарна информация в изследователската компания за криптовалута Messari, пред „Ройтерс“.

„Една от най-големите компании в света сега притежава биткойн и като следствие всеки инвеститор, който притежава акции на „Тесла“, или дори само фонд в S&P500, също е изложен на риска от криптовалутата.“

„Епъл“ (Apple Inc) може да е следващата голяма компания, която ще навлезе на пазара на криптовалути, като позволява биткойн да се обменя в услугата на Apple Wallet и инвестира част от собствените си резерви в криптовалута, каза Мич Стивс, анализатор в RBC Capital Markets.

Ходът на „Тесла“ да постави част от корпоративните си резерви в биткойн може да е сигнал, че очаква криптовалутата да се появи като още един метод с дългосрочна стойност заедно с долара и златото, каза Греъм Танака, президент и главен инвестиционен директор на Tanaka Capital Management в Ню Йорк.

За какво е цялата шумотевица?

Какво е биткойн

Биткойнът е оригиналната и най-популярна криптовалута, или цифрова монета, която започна да циркулира през 2009 г.

Създадена е от мистериозния „Сатоши Накамото“, проектирана е да бъде свободна от влиянието от централни финансови власти като правителства, банки и централни банки. Тя е peer-to-peer, което означава, че може да се прехвърля директно между онлайн потребители без никакви посредници.

Как Мъск взриви цената на криптовалутата с покупка за .5 млрд.

© Reuters

Биткойнът се основава на блокчейн технологията, която действа като публичен регистър на транзакциите и е защитена чрез усъвършенствана криптография, която предлага на потребителите степен на анонимност.

Тъй като няма централен орган, който да управлява предлагането, стойността на биткойн зависи от доверието на хората в него и към днешна дата той се използва предимно за спекулации от финансови търговци, а не за реална търговия и плащания.

Защо се повишава стойността

Биткойнът увеличи стойността си главоломно, скачайки с над 300% през 2020 г., преминавайки рекордното си ниво от 42 000 долара през януари и преминавайки над 47 000 долара в понеделник.

Това се дължи отчасти на големи институционални инвеститори, които вече го виждат като сигурен резерв срещу инфлацията в пандемичната ера на огромни финансови стимули и са привлечени от нарастващото регулиране от властите на непрозрачния криптопазар.

Има и признаци, че биткойнът може да започне да получава признание като по-масово платежно средство.

„ПейПал“ (PayPal Holdings Inc) заяви през октомври, че ще позволи на клиентите си да купуват, продават и държат биткойни и други виртуални монети, използвайки своите онлайн портфейли. Компанията също така ще разреши използването на криптовалути, за да се пазарува от 26 милиона търговци в нейната мрежа от тази година.

Как Мъск взриви цената на криптовалутата с покупка за .5 млрд.

© Reuters

Мъск допълнително стимулира пазара със съобщението си в понеделник, водейки до близо 20% скок на цената на биткойн.

Колко стабилен е биткойн като валута

Исторически погледнато, изключително малко. Това го прави много привлекателен за спекулантите, но по-малко надежден като начин на плащане.

През 2013 г. например биткойн започна от ниво около 13 долара и скочи до над 1000 долара до декември. През 2017 г. цената скочи от около 1000 на около 20 000 долара. В началото на 2020 г. цената потъна под 4000 долара в един момент преди шеметния ръст до над 47 000 долара в понеделник.

Как се съхранява, търгува и използва

Биткойнът се държи във виртуални портфейли с уникални ключове. Транзакциите се извършват чрез изпращане на биткойн от един портфейл към уникален ключ, свързан с друг портфейл, в криптографски процес, който се проверява от компютри в мрежата на биткойн. Биткойн портфейлите могат да се съхраняват офлайн или онлайн на борси за криптовалути – места, където биткойн може да се купува и продава за традиционни валути или други виртуални монети.

Как се създава

Новите биткойни се генерират в процес, наречен „добив“, който включва индивиди или групи, използващи големи компютърни мощности, за да решават сложни математически уравнения за изграждането и поддържането на блокчейна и печеленето на награди под формата на нови монети.

Биткойнът е проектиран да бъде „печатан“ с фиксирано темпо, което означава, че „миньорите“ трябва да се състезават помежду си, за да печелят монети. Броят на биткойните, създавани годишно, автоматично намалява с течение на времето и издаването им ще завърши с общо 21 милиона биткойна в обращение.

Колкото повече време минава, толкова повече време трябва да работят компютрите, за да добиват нови биткойни. В момента в обръщение са над 18 милиона биткойна.

Какво може да се случи в бъдеще

Криптовалутата, първоначално предназначена да подкопае традиционните финансови инструменти, измина дълъг път от корените си в контракултурата, като в момента финансови институции като хедж фондове и големи корпорации управляват пазара.

Някои експерти от бранша смятат, че Мъск и „Тесла“ ще ускорят включването на биткойн в регулирания финансов поток.

Но ако историята на биткойн ни е научила на нещо, трябва да очакваме неочакваното.