Днес

Кратки новини: Населението на София се е увеличило с 80 хил. души за 10 години

Кратки новини: Населението на София се е увеличило с 80 хил. души за 10 години

© Юлия Лазарова

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Населението на София се е увеличило с 80 хил. души за 10 години

За периода от 2009 до 2019 г. София е увеличила населението си с почти 80 хил. души. Това съобщи икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов при онлайн представянето на анализ на ИПИ за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България, съобщава БТА. Извън столицата само една област от Южна България е успяла да увеличи населението си. Това е Кърджали, който се е увеличил с около 3500 души. Останалите области са на минус, като най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 хил. души всяка.

Ремонтът на Северната дъга на София продължава с два участъка

От 11 февруари (четвъртък) продължава ремонтът на още два участъка от Северната дъга на Софийския околовръстен път (II-18), с обща дължина 6.4 км, съобщават от Агенцията за пътна инфраструктура. Той е част от започналото в края на 2020 г. поетапно обновяване на второкласния път. През миналата година бяха ремонтирани три участъка с обща дължина 5.9 км, както и прилежащите съоръжения.

В четвъртък строителните дейности ще започнат с фрезоване на старата асфалтова настилка в 3.6-километрова отсечка между кръстовищата за Световрачене и Войнеговци (при км 15+975) и за с. Локорско (при км 19+550). От 19 февруари ще стартират строителните дейности в 2.8 км участък от кръстовището за Чепинци (при км 20+020) до връзката за яз. „Чепинци“ (при км 22+855).

По време на ремонтните дейности двата участъка от Северната дъга ще бъдат изцяло затворени за движение. Трафикът ще преминава по обходен маршрут – през Чепинци, Негован и Световрачене. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно ограничението на скоростта до 50 км/ч и поставената пътна сигнализация. При влошаване на метеорологичните условия е възможно в затворените участъци да се възстанови временно движението, за да се предотвратят затрудненията при придвижването по обходните маршрути. Предвижда се ремонтните работи да приключат до средата на май 2021 г.

Делото за опасните отпадъци бе разпределено на председателя на спецсъда

Председателят на спецсъда Мариета Райкова ще гледа делото за опасните отпадъци срещу русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още трима души. Днес делото бе разпределено на нея чрез системата за случайно разпределение на делата. В избора бяха включени всички съдии от първоинстанционния спецсъд, без този, който в края на миналия месец потвърди споразуменията между прокуратурата и други трима, разследвани за аферата с опасния боклук, и им наложи условни наказания, съобщи БНР.. Все още не е насрочено първо заседание по делото, тъй като Райкова тепърва ще се запознае с всички над 100 тома материали по делото.