България

Мицотакис обяви строга карантина до 28 февруари в Атика

Премиерът на Гърция, Кириакос Мицотакис обяви строга карантина от 2,5 седмици, от четвъртък в 6 сутринта, до 28 февруари за Атика, по предложение на специалистите по инфекциозни болести.

Това означава, че всички форми на търговия на дребно остават затворени, както и  всички нива на образование ще работят дистанционно.

Новите мерки ще бъдат уточнени допълнително утре от отговорните лица.

„Призовавам ви отново да останете единни и да реагирате мъдро на това, което самият живот иска от нас: да защитим себе си и близките си. Много повече, че слънцето на ваксината огрява, сега, на следващия ден. За кратко време ваксинациите в страната ще достигнат 500 000. Ние сме едни от първите по ръст в Европа. Докато втората доза с поставя за възрастни хора и здравни специалисти, останалите категории граждани също започват първа. Доставките на ваксини също ще се увеличат бързо в близко бъдеще.

Няма да крия: През следващите два месеца нишата за ограничение може да се отваря и затваря в зависимост от нивата на тревога. От нас зависи какво ще се случва всеки път. Но това е и последната миля до свободата. Държавата има план, така че до края на пролетта и най-уязвимите гърци да бъдат защитени. И голяма стъпка по този път на надеждата е да са резултатни мерките, които ще се прилагат от четвъртък. Ще ги спазваме и ще спечелим“, каза в обръщението си Кириакос Мицотакис.