Днес

Половината гърци влизат в карантина до края на месеца

Половината гърци влизат в карантина до края на месеца

© Reuters

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви почти тотално спиране до 28 февруари на нормалния живот в Атика, където живее близо половината население на страната. Причината е „тревожният“ ръст на настаняваните в болница с коронавирус и разпространяването на негови варианти, които са по-заразни.

Мярката влиза в сила от четвъртък, 11 февруари, като премиерът обясни в телевизионно обръщение, че бързата реакция е поуката от блокирането след коледните празници. „Затова днес реших да ударим Covid-19 преди да се е разпространил и да ограничим движението на хората, за да дадем време на здравната ни система да реагира, докато продължава ваксинирането“, каза Мицотакис.

В района попада столицата Атина и с новия режим се затварят всички магазини и училища (с изключение на супермаркетите, хранителните магазини и аптеките), фризьорските салони и църквите. Ресторанти и кафенета ще могат да продават само за куриерски доставки.

Това е вторият тотален локдаун на района от избухването на пандемията преди година. Разликата е, че между 23 март и 4 май 2020 забраните покриваха цялата страна.

И преди днешното решение ситуацията от началото на ноември насам не беше се върнала към нормалния ритъм. Магазините работеха в смесен режим от нормален режим до онланй поръчки и прибиране на стоката на място. От миналия месец се ходеше на училище, но не и в гимназиите.

Преди обръщението на премиера Националната организация за обществено здраве (EODY) съобщи за скок на новите случаи от 638 в понеделник на 1526 във вторник, от които 750 само в Атика. В последните 24 часа са направени рекорден брой тестове – 53 015.

Поставени са над 400 хиляди дози от Pfizer/BionTech и Moderna, а ваксинирането на хората в групата 60-64 години с ваксината на AstraZeneca трябва да започне от понеделник, 15 февруари. До края на пролетта ще бъдат обхванати най-застрашените и „ще сме много по-добре от април“, допълни премиерът, който иска летният туристически сезон да започне нормално.

„Няма да ви лъжа – в следващите 2 месеца може да бъдат въвеждани и отменяни ораничения според това колко опасна е ситуацията. Но това е последният километър, който трябва да изминем“, допълни Мицотакис след извънредното заседание с министри и здравни специалисти.