Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Полски съд: Историци да се извинят за твърдение, че поляк е предавал евреи на нацистите

Барбара Енгелкинг

© Associated Press

Барбара Енгелкинг

Полски съд нареди на двама историци да се извинят за книга, в която се казва, че полски селянин е предал евреи на нацистите, съобщи агенция „Ройтерс“.

Но редакторите на 1600-страничния двутомник „Все още е нощ. Съдбата на евреите в някои околии на окупирана Полша“, Барбара Енгелкинг и Ян Грабовски, няма да бъдат глобени, постанови съдът. Двамата вече обявиха, че ще обжалват. Това е първият юридически тест на закона от 2018 г, който криминализира неверните обвинения към полския народ за престъпления, извършени от нацистка Германия. Законът предизвика голям дипломатически спор с Израел.

Делото бе повдигнато от племенницата на мъж от село Малиново, за чието поведение през войната се споменава накратко в книгата. Тя искаше от Грабовски и Енгелкинг 100 хиляди злоти (27 хил. долара) за щети и за извинение в пресата.

Според доказателствата в книгата Едвард Малиновски, старейшина на селото, е позволил на една еврейка да оцелее, като й издал пропуск като нееврейка. Но оцелялата е цитирана да казва, че той е съдействал за смъртта на няколко десетки евреи. Племенницата Филомена Лешчинска е подкрепяна от Полската лига срещу клеветата, която е финансирана от полското правителство.

Тази организация твърди, че двамата учени са виновни в „опетняване на доброто име“ на полски герой, който според нея не е участвал в посегателствата срещу евреи, и освен това в нанасяне на вреда на достойнството и гордостта на всички поляци. Делото е заведено без плащане на съдебна такса, което е позволено от закона от 2018 г.

Откакто спечели властта през 2015 г., управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ се стреми да осуетява разследвания за полски престъпления по време на германската окупация през войната, като вместо това набляга изключително на полския героизъм и страдания. Целта е да се засили националната гордост, но критици казват, че правителството прикрива факта, че някои поляци също са допринасяли за германските убийства на евреи.