България

Проф. Кантарджиев: COVID победи грипа тази зима у нас

Нито един случай на грип не е регистриран в страната, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев пред „Труд”.

Той обясни, че когато има един доминиращ вирус, той измества другите вируси и те не се появяват или се появяват много рядко. Според професора основната причина да няма грип по това време са противоепидемичните мерки.

Попитан защо тези мерки не спират разпространението на коронавируса, коментира, че коронавирусът, особено новите щамове, са много по-прилепчиви от останалите вируси. Освен това през ноември и декември имаше пик, припомни Кантарджиев и допълни, че и в момента на определени места, където е имало много заразени, картината се повтаря.

Друг член на НОЩ – проф. Асен Балтов, предупреди, че е възможно въвеждане на нови рестрикции заради растящия брой случаи на COVID. Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски докладва, че за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40 на сто.

Експерти прогнозираха, че в края на януари и в първите две седмици на февруари ще има пик на заболели от грип. Твърдяха, че ще ни налазят четири щама – „Бризбейн”, „Канзас”, „Колорадо” и „Пукет”. За да се обяви национална грипна епидемия, трябва да бъдат достигнати епидемични стойности от 250 болни на 10 000 души население и поне 90% от областите в страната да са обявили епидемия.

Според епидемиолози заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на 3- 4 седмици. През тези седмици средната заболяемост за страната достига до над 300 на 10 000 население, което означава, че в периода на епидемичния подем преболедувалите са не по-малко от 250 000 – 300 000 души.