Любопитно

Проф. Костов: Ваксината предпазва на 100% от тежко протичане на COVID-19

В аксината предпазва на 100% от тежко протичане на COVID-19, вероятно тя ще успее да ни предпази и от тежките последствия от коронавируса. Това каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVA NEWS пулмологът проф. Коста Костов.

Опасно усложнение при децата след Ковид-19 тревожи експертите

„Коронавирусът не е идентичен с грипния вирус. Той е много необичаен като клинично протичане. COVID засяга всички органи и системи докато при грипния вирус това става незабелязано“, допълни още той.

„Вече говорим за продължаващ или продължителен COVID. Новият коронавирус ни бяга, ние извършваме ваксинации, а той се опитва да избяга. Мутацията може да бъде клинично значима или незначима. Значима е, когато по-често инфектира хората и е с по-тежко протичане на болестта. Надявам се да не се случи така, че да следваме вируса с нови ваксини“, посочи специалистът.

Проф. Костов коментира също, че пациентите с продължителен COVID в момента са най-много. Те имат разнообразни симптоми, не само белодробни, но и сърдечни, проблеми с нервната система. Съществува и психогенен ефект.

Ангелов: Във фаза 4 ще бъдат ваксинирани хронично болните и над 65-годишните

Според него в България задължително трябва да се работи и по въпроса за следболнична рехабилитация на преминалите COVID.

Проф. Костов е на мнение, че епидемията е отишла в крайности и не вярва, че съвети от математици, ортопеди или други неспециалисти по въпросите на вируса водят до нещо положително.

Проф. Костов предвижда вдигане вълната на заразата и причините са неспазване на мерките, ранното им отпускане и училищата като фактор.

Кои групи попадат в трета фаза на ваксинирането у нас

„В училищата трябва да се действа интензивно, навреме да бъдат изолирани заразоносителите. Не е риск да се взема секрет от децата в училище“, категоричен бе той.

„Създаването на медикамент, който да има директен ефект върху вируса, изисква повече време, а ваксината може да ни помогне да минем през този период от време по-лесно“, заключи професор Костов.

Вижте още във видеото горе.

Ангелов: Тази тенденция е притеснителна

Вицепремиерът Томислав Дончев е с коронавирус

СЗО отхвърли версията, че COVID-19 е лабораторно създаден