Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Само София прави половината икономика на България (Обзор)Една трета от всички заети се трудят вЮгозападния регион

София запазва водещите си позиции по повечето показатели за оценка на регионалното развитие. Почти половината от брутния вътрешен продукт на България – 51 млрд. лв., за 2019 г. например е произведен в столицата. Това показват данните от изследване на икономиката на областите на Южна България на Института за пазарна икономика, представени във вторник от Петър Ганев и Адриян Николов.

Столицата

запазва водещи

позиции в

Югозападния

регион

Лидер в Южния централен район очаквано е Пловдив – с близо 10 милиарда лева.

Подценявано до този момент е Хасково, което обаче вече дава над 2 млрд. лв. и се доближава до Пазарджик с неговите 2,5 млрд. лв. Смолян и Кърджали се развиват почти паралелно с около 1,2-1,4 млрд. лв. принос в производството на стоки и услуги.

Лидерската позиция за Югоизточния регион остава за Бургас с над 5,5 млрд. лв. Сравнително бързо до него обаче се доближава Стара Загора с 5,1 млрд. лв. Сливен запазва преднината си пред Ямбол.

Работната сила също

продължава

да бъде

концентрирана

главно в

Югозападния

регион,

където работят 33,4% от всички заети. Второто място остава за Южния централен район с 20% от заетите, въпреки че най-голям ръст на заетите през последните години има в Югоизточния – от 13,9% през 2013 г. до 14,3% за 2019 г.

Една от основните причини за мястото на столицата в икономиката е, че тя е безспорен лидер в услуга с много висока добавена стойност – IT секторът. В столицата в този бранш се трудят 86 414 заети, докато общият им брой за страната е приблизително около 100 хиляди човека.

Разликата с останалите области в Южна България, в които има развит IT сектор, е доста значителна. В Южния централен район

заетите във

високите

технологии

са 5927,

а в Югоизточния – 2197 души. Но и там този сектор има най-голям принос в размера на заплатите – в Южния централен район средната заплата вече е 1585 лв..

Само в два от градовете в цяла Южна България – София и Кърджали, има увеличение на населението.

Кърджали е

нараснал с

3785 нови

граждани за

последната

година,

за която има пълни данни – 2019-а, докато София е добавила цели 78 992 човека към жителите си.

И на двете места обаче това се дължи на механичен прираст на населението, а не на естествен, т.е. раждаемостта да е по-висока от смъртността. По принцип в България от няколко години вече няма нито една област, която да има естествен прираст на населението.

Бедността е растящ проблем в Южна България, но

някои области

се справят

далеч

по-успешно

от други

В Смолян и Кърджали например за последните 10 години делът на населението под линията на бедност е намаляло, а не се е увеличило, макар че има доста области на юг, в които този дял по принцип е по-малък, отколкото в Кърджали и в Смолян. В Смолян например 24% от населението през 2009 г. е живяло под линията на бедност, докато през 2019 г. вече е намаляло на 21%. В Кърджали за тези десет години то се е стопило само с два процентни пункта – от 37 на 35%.

Във всички останали области на Южна България този дял расте, но

най-тежко е

положението

в Благоевград

и Кюстендил

В Благоевград през 2009 г. само 11% от населението е живяло под линията на бедност, докато през 2019 г. вече е било 24%. В Кюстендил от 20% преди десет години вече е станало 33%.

Абсолютният рекорд в момента е в Пазарджик – 37% бедно население при 33% преди 10 години. Пазарджик неслучайно е и областта с най-голяма емиграция в Южна България.

Столицата, въпреки че бедността там също расте, е далеч по-добре в това отношение. През 2019 г. в София-град едва 10% от населението е под линията на бедност, но през 2009 г. то е било 7%. Веднага след нея е Перник, където от 13% бедни през 2009 през 2019 г. те вече са се увеличили на 14%.