Днес

Унгария и Полша се канят да вземат мерки срещу модерирането на социалните мрежи

Джудит Варга, министър на правосъдието на Унгария.

© Associated Press

Джудит Варга, министър на правосъдието на Унгария.

Унгария и Полша възнамеряват да предприемат мерки срещу социалните мрежи, за да се борят с мерки, които намират за атаки срещу консерваторите, пише в. „Файненшъл таймс“.

Унгарският правосъден министър Джудит Варга коментира забраната на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да публикува във Facebook и Twitter с думите, че правителството на премиера Виктор Орбан няма да толерира нахлуването в свободата на словото. През януари полската консервативна власт предложи законодателство, което да позволи социалните мрежи да бъдат глобявани за премахване на публикации, които не нарушават полския закон.

На този фон ЕС се бори да възприеме координиран подход към пресяването на съдържание в социалните медии. Много западноевропейски държави се опитват да се борят с разпространението на насилствена крайнодясна или екстремистка, базирана на религия, реторика, източноевропейските държави възнамеряват да се борят с нещо, което Варга нарича „умишлена идеологическа“ цензура.

В неотдавнашен пост във Facebook тя заяви, че възнамерява да внесе законопроект, за да „регулира вътрешните операции на големите технологични компании“.

„Днес всеки може да бъде изключен от онлайн пространството без възможност за каквато и да е формална, прозрачна, справедлива процедура и правни средства за защита“, пише тя. В по-ранна публикация тя твърди, че е била „дискретно банната“ във Facebook. Този термин се използва за описване на случаи, при които видимостта на публикациите в профила в социалните медии е намалена без обяснение или официална причина.

Варга се оплака също така, че социалните медии „ограничават видимостта на християнските, консервативни, десни мнения“, и обвини „силови групировки зад глобалните технологични гиганти“, че имат властта да решават избори. Орбан, който се радва на парламентарно мнозинство, е изправен пред парламентарни избори през 2022 г., които се очаква да бъдат най-яростно оспорваните от завръщането му на власт през 2010 г.

Полша вече предложи конкретни мерки за борба срещу схващането на пристрастия срещу десницата. Потребителите, чиито публикации са премахнати или акаунтите им са блокирани, ще могат да обжалват пред орган, наречен Съвет за свободна реч, за да бъде възстановено съдържанието им. Ако се счита, че компаниите са премахнали публикации или блокирали акаунти, които не са незаконни, и откажат да ги възстановят, те могат да бъдат изправени пред глоби до 50 милиона злоти (11 милиона евро).

Себастиан Калета, заместник-министър на правосъдието на Полша, заяви, че законодателството е необходимо, за да се гарантира, че социалните медии не премахват публикации просто защото не са съгласни с тях.

„Виждаме, че анонимните модератори на социални медии често цензурират мнения, които не нарушават закона, а са просто критика на левия дневен ред. Това създава важни рискове от нарушаване на свободата на словото“, каза той пред Financial Times. „Опитваме се да защитим нашите граждани от цензура в социалните медии. [Групите в социалните медии] трябва да изтриват само съдържание, което е незаконно. Само компетентен орган може да реши какво нарушава или не нарушава закона.“