Любопитно

Хакер се опита да отрови водата на американски град

Х акер се е опитал да отрови водата на американския град Олдсмар във Флорида, съобщава онлайн изданието Vice. Информацията беше обявена и от представители на област Пайнелас, в която се намира Олдсмар.

Неизвестен за момента хакер е успял да получи отдалечен достъп до компютър, който управлява пречиствателната станция на града. След това е променил настройка на системата, която е щяла да увеличи значително количеството на натриев хидроксид (сода каустик) във водата.

Как да включим безопасното сърфиране в Chrome

Дежурен оператор е забелязал промяната в настройката и я премахнал преди да се достигне до замърсяване на водните ресурси. Увеличаването на количеството от хакера е било значително – от 100 на милион до 11 100 на милион, което е щяло да направи водата опасна за хората.

Според шериф Боб Гуалтиери това е било умишлено. „Някой хаква системата не веднъж, а два пъти… отваря програмата и променя нивата от 100 на 11 100 на милион за субстанцията. Сложете какъвто искате етикет, това са фактите“, казва Гуалтиери на въпрос дали става дума за биотероризъм.

Хакери манипулирали откраднати данни за ваксините

Проверката е показала, че хакерът е имал достъп до системата в продължение на 3 до 5 минути в петък сутринта местно време. През това време е разглеждал различни функции на системата, като е бил забелязан от оператор.

Системата е със софтуер за отдалечен достъп, за да могат операторите да реагират при проблеми отвсякъде. При първото си влизане хакерът не променил нищо. В ранния следобед местно време отново я влязъл в системата, направил промените в настройките и веднага излязъл.

Европол разкри най-големия онлайн черен пазар

Операторът е бил готов и веднага е върнал настройките в коректните стойности. Властите казват, че са взети мерки за ограничаване на достъпа и че има допълнителни системи за сигурност за защита на водата.

Кибератаката SolarWinds ще остави трайни последици

Започнато е и разследване за установяване на извършителя. В него участват местната полиция, ФБР и Сикрет сървис.

Хакерите откраднали данни за ваксината на BioNTech/Pfizer

Кибератака срещу Европейската агенция по лекарствата

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram