България

ЦИК пусна е-заявлението за българите зад граница, вече са подадени близо 3200

На страницата на ЦИК вече е активирана възможността за подаване на електронно заявление за гласуване извън страната за вота на 4 април.

Заявленията са нужни за определяне на секциите в чужбина. По традиция те се откриват в самите посолства, но там където е разрешено, може да има и извън дипломатическите ни мисии. За вторите обаче е нужно да бъдат подадени поне 60 заявления за конкретното място или град.

Заявлението бе пуснато вчера в 20.00 часа БГ време, а крайният срок за подаване на електронно заявление през сайта на ЦИК изтича в полунощ на 9 март.

Така до момента са потвърдени близо 3200 заявления, подадени от българи в 45 страни. Най-много има такива от Великобритания – 885, Германия – с 669, следвани от САЩ, Испания и Австрия съответно с по 294, 202 и 116 заявления. Най-екзотичната страна, от която към момента има подадено заявление е Намибия.

По традиция има и непотвърдени заявления заради грешки в ЕГН, адреса или име изписано на латиница, а не на кирилица.

Освен електронно нашенците зад граница могат да подадат заявление и в писмена форма пред дипломатическото или консулско представителство на България в съответната държава. Това става чрез заявление по образец, утвърдено от ЦИК не по-късно от 25 дни преди изборния ден, подписано саморъчно и подадено лично, или чрез писмо до съответното дипломатическо или консулско представителство.

В случай че не са подали заявление за гласуване, българите, които желаят да гласуват извън страната, в деня на изборите могат да направят това в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред СИК по образец. Тези, които са подали заявление по посочените начини, в случай че за съответното място бъде разкрита секция за гласуване извън страната, служебно ще бъдат заличени от избирателния списък в страната и не е необходимо да предприемат други действия.