Политика

COVID имунитетът след преболедуване може да е по-слабТрябва да се знае, че имунният отговор, който се създава след преболедуване, може да е по-слаб, тъй като вирусът потиска имунната система. Имунният отговор, който е създаден след ваксинация, ще е по-ефективен и дълготраен. Това посочи пред бТВ Цветелина Великова, специалист по клинична имунология и преподавател в Софийския университет.

Първите участници в клиничните изпитвания на одобрените в момента ваксини все още са защитени, което означава минимум 8 месеца, а надеждата на производители и учени е препаратите да предпазват в рамките на две години. Д-р Великова призна, че, предвид изменчивостта на коронавируса, не е изключен и вариант всяка година да се налага да се ваксинираме с модифицирана според актуалния щам ваксина – също както е с грипа в момента.По думите ѝ измерването на антителата в организма, което се прави в момента, може да покаже, че сме се срещали с вируса, но само по себе си не може да даде информация за ефективността на тези антитела. Именно максималното подсилване на имунната система е и в основата на опитите за комбиниране на ваксини.

Д-р Великова смята, че пациентите с автоимунни заболявания също могат безопасно да се ваксинират с която и да е от разрешените в момента ваксини.

Истината е, че са необходими много повече фактори от прилагането на ваксината – генетична предразположеност, вирусни заболявания, включително COVID-19 може да отключи автоимунно заболяване“, обясни д-р Великова.

По думите ѝ бременните жени и възрастните хора също към момента нямат основание да се притесняват от ваксината срещу коронавируса. Тя обясни, че ефективността на препарата на „АстраЗенека“, която е по-ниска от тази на другите две ваксини, е по отношение на инфектирането, но, подобно на тях, показва 100% предпазване от тежко протичане с болнично лечение, нужда от механична вентилация и т.н.