Политика

Всички вируси, причиняващи COVID-19, могат да се поберат в кенче от колаВсички вируси, причиняващи Ковид-19 в света, могат да се поберат в кенче от кола, твърди британски математик, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Изчислението показва колко опустошителен може да е един миниатюрен вирус.Кит Йейтс от университета в Бат изчислява, че във всеки момент има около два квантилиона вируса SARS-CoV-2 в света (цифра с 18 нули). Той използва глобалните данни за новозаразени и оценките за вирусен товар.

За диаметър на SARS-CoV-2 Кит Йейтс е приема средно100 нанометра или 100 милиардни от метъра. След това изчислява обем на сферичния вирус.

Дори като се вземат предвид изпъкващите шипове и факта, че ще останат празнини между сферичните частици, общият обем е по-малко от 330 мл, колкото побира кенче за газирани напитки.

„Удивително е, че всички проблеми, прекъсването, трудностите и загубите на хора през изминалата година са причинени от нещо, което се измерва с няколко глътки“ – каза Йейтс.

Повече от 2,34 милиона са смъртните случаи заради пандемията от Ковид-19 досега, при почти 107 милиона потвърдени заразени хора по света.