Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Днес се празнуват двама светци, ето кой има имен ден

Н а 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий Чудотворец, епископ Магнезийски. Празникът е един от последните в зимния празничен цикъл в българската народна традиция.

Св. Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия, в епоха на жестоки гонения срещу християните. Той бил много праведен и още приживе показал своята святост, разпространявайки Божието слово. Така станал епископ.

Но заради делата си в края на своя живот бил подложен на мъчения от римския император Септимий Север, за да се откаже от Христовата вяра.

Св. Харалампий обаче останал непоколебим, а вярата му лекувала раните му и всяка сутрин след мъченията те зараствали по чудотворен начин. Издъхнал на 113 години.

Мощи на четирима светци в секретния фонд на НИМ

Паметта на Св. Харалампий е на особена почит в България, както заради молитвеното му застъпничество пред Бог за болни, страдащи духовно и телесно, така и като закрилник на пчеларите и проводник на Божията благодат над пчелния мед.


В народните вярвания Св. Харалампий е властелинът на всички болести. Държи ги със синджир и по своя воля ги праща да вървят по света. Освен това е почитан като заповедник и на чумата и поради тази причина празникът му е наричан още „Чумин ден”.

Легендата гласи, че чумата се родила на Атанасовден и веднага започнала да скита и да мори, когото срещне. Ако не бил св. Харалампий да я окове във вериги, щяла да умори света. Затова в иконографията често светецът е изобразяван как бие и мъчи чумата.

Обичаят на днешния празник гласи, че жените трябва да замесят обреден хляб с орнаменти на кръст, няколко пъпки за чумата и по края на питата – венец, символ на здравето.

Чуминден е, жените не трябва да работят и е имен ден на…

На този ден се измита добре цялата къща, за да прогонят всички болести навън. Жените не предат, не плетат, не шият, за да не се разсърди светецът и да пусне болестите.

Докато втасва обредният хляб, се носи мед в църквата, да бъде осветен на специална празнична литургия.

След това с този мед се мажат обредните пити. А остатъкът от него се използва за церене на болести през годината.

Днес Православната църква почита и св. мъченица Валентина. Тази благочестива девойка е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Св. Валентина станала жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при римския император Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.)

Когато мъчителите се опитали да я накарат насила да направи приношение в езически храм, тя хвърлила камък върху жертвеника и се обърнал с гръб към горящия на него огън. Заради тази постъпка езичниците я обезглавили. От латински името Валентина означава силна.

На 10 февруари имен ден празнуват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валя.