Политика

По-добре с тестове в клас, отколкото цяла година вкъщи

Анкета за нагласите на родителите дали искат да тестват децата им за опасния вирус показва, че повече от половината са против подобна мярка.

Някои от тях посочват аргумента, че антигенните тестове били стресиращи за учениците. Вероятно обаче те са пропуснали два важни фактора. Първият е, че резултатите от тестовете ще помогнат да се ограничи разпространението на вируса – както сред учителите, така и в семействата на децата. А оттам и да се стигне до опасен ефект на лавинообразно нарастване на болните.

Вторият фактор също не е за подценяване. Обществото е съгласно, че трябва да се поеме рискът децата да ходят на училище. Защото това е важно не само за нивото на преподаването, но също и за психическото здраве на учениците. Никой не отрича колко добре се отразява на младите да общуват със своите връстници и преподаватели, а обучението онлайн ги лишава точно от това.

Затова преди да отхвърлятестването, нека родителите да знаят, че е по-добре децата им да са в класните стаи с направените антигенни тестове, отколкото цяла година да учат онлайн вкъщи.