Политика

Продажбите на автомобили в Китай са нараснали с 29,5% през януариПродажбите на автомобили в Китай са нараснали с 29,5% на годишна база до над 2,5 милиона бройки през януари, показват данни на националната асоциация на автомобилостроителите, предаде Радио Китай.

Ръстът идва на фона на възстановяващото се търсене, след като януарските продажби отбелязаха спад от 11,6% в сравнение с декемврийските, основно заради недостига на чипове, използвани в производството.През миналия месец продажбите на пътнически превозни средства са нараснали с 26,8% на годишна база до 2,05 милиона бройки, а на тези с нови енергии (NEV) са се удвоили до 179 000 бройки.

Автомобилният пазар в страната бе силно засегнат от епидемията на COVID-19 през първото тримесечие на миналата година, но както производството, така и продажбите бързо започнаха да се възстановяват от април, след като фабриките отвориха отново и търсенето се поднови.

За да отговори на новите тенденции и изисквания за по-екологичен транспорт, правителството одобри план за стимулиране на производството и продажбите на автомобили с нови енергии, в който се предвижда подкрепа за разработката и въвеждането на ключови технологии, изграждане на необходимата инфраструктура, включително съоръжения за зареждане, и разширяване на международното сътрудничество в сферата.

По последни данни, през миналия месец Китай е произвел 2,39 милиона моторни превозни средства, което представлява ръст от 34,6% на годишна база.