Любопитно

Процесът по импийчмънт: Тръмп е бил главният подстрекател на щурма срещу Конгреса

Д оналд Тръмп е бил главният подстрекател на смъртоносния щурм срещу американския Конгрес на 6 януари, заяви демократът Дейвид Раскин, главният обвинител на започналия във вторник процес в Сената по импийчмънт на Тръмп. Мандатът на бившия президент на САЩ изтече на 20 януари.

„Тълпата от протестиращи привърженици на Тръмп беше пратена тук от президента, тя бе приканена от президента на САЩ“, каза Раскин. Той заяви, че доказателства ще покажат, че Тръмп е изоставил ролята си на главнокомандващ, за да стане главен подстрекател на опасния бунт.

„Доналд Тръмп извърши едно огромно престъпление срещу нашата Конституция и нашия народ и най-тежкото нарушение на президентската клетва в историята на САЩ“, каза Раскин. „Ето защо той трябва да бъде осъден от американския Сенат“, добави той.

Вторият ден от процеса е посветен на обвинението, припомня Франс прес. Общо девет демократи членове на Камарата на представителите разполагат с най-много 16 часа в два дни, за да представят аргументите си срещу Тръмп, подкрепени с шокиращи видеокадри.

Процесът преминава при изключителни мерки за сигурност – вижте във видеото.

Ако Тръмп бъде признат за виновен, демократите ще организират още един вот, чрез който той да бъде осъден да не може да заема изборна длъжност. Но се смята, че Тръмп ще бъде оневинен, като това може да стане още следващата седмица. Неговите адвокати ще разполагат също с 16 часа, за да представят неговата защита.

В историята на САЩ има само четири случая на процеси по импийчмънт, два от които са водени срещу Тръмп. Нито един друг президент или федерален служител не е бил подлаган на тази процедура два пъти.

Започна историческият втори процес за импийчмънт на Тръмп

Конгресът гласува за импийчмънт на Тръмп

Какво трябва да знаем за импийчмънта на Тръмп