Любопитно

Треньор на шампиони и семейството му спят на пода в спортна зала в Търговище

П овече от месец треньорът по вдигане на тежести Илиян Събев и неговото семейство живеят в съблекалнята на залата, в която работи в Търговище. Изминалата година била тежка за семейството, на което се наложило да отглежда трите си деца с 350 лева на месец, след като съпругата му се разболяла и останала без работа, разказва NOVA.

Семейството на Илиян Събев живее в залата, след като напуска апартамента, даден им под наем от Община Търговище. А той тренира шампиони – негова възпитаничка е европейски шампион, а голямата му дъщеря е републикански златен медалист. 

„Всичко опира до финанси, в един момент като се завърти колелото на нищетата се оказва, че човек не може да си плати сметките и консумативите. Живеем с 360 лева на месец. Аз, жена ми и трите ми деца. Заради пандемията през 2020 г., жена ми остана без работа, разболя се, а аз съм на половин щат към спортното училище. Започнахме да закъсняваме с наема и консумативите на общинското жилище. Натрупаха се доста сметки. Пращаха ни хора да ни предупредят, че ще ни изхвърлят от жилището. И тъй като останахме без ток, решихме Новата година и коледните празници да ги прекараме на светло”, разказа за Илиян Събев.

Така семейството се премества в съблекалнята на спортната зала.

„Господин Събев не е извеждан принудително от общинското жилище, въпреки че има много неплатени наеми за повече от половина година, задължения към ВиК“, обясни зам.-кметът на Търговище Валентин Велчев.

Илиян Събев е учител на половин щат и треньор в клуба по щанги. Въпреки финансовите проблеми – той продължава тренировките.

„На половин щат съм към спортното училище. А през 2020 г. в касата на клуба не е постъпило нищо от Министерството на спорта”, заяви Илиян Събев.

В позиция до NOVA от Министерството на спорта заявяват, че по „Програмата за развитие на спортните клубове“, през 2019 клубът получил 8000 лева – за постигнати резултати, брой на активно спортуващи и включени спортисти в национални отбори. През същата година клубът престава да съществува. В края на годината, треньорът създава нов. Поради това, че не е извършвал спортно-състезателна дейност през 2019 г. обаче, не е кандидатствал по Програмата и съответно не е получил финансиране през 2020. От министерството заявяват още, че са отпуснали 70 500 лева за ремонт на залата и 3000 лева за ново тренировъчно оборудване. А отпуснатите финансови средства през 2021 г. са в размер на 3000 лева.