Днес

"Фейсбук" ще ограничи показването на политическо съдържание в някои страни

"Фейсбук" ще ограничи показването на политическо съдържание в някои страни

© Associated Press

Социалната мрежа „Фейсбук“ обяви днес, че тази седмица временно ще намали политическото съдържание, което се появява на лентата с новини (нюзфийда) на някои потребители в Канада, Бразилия и Индонезия, а през следващите седмици – в САЩ, предаде агенция „Ройтерс“

Миналия месец главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг каза, че иска да „свали температурата“ на политическите разговори в социалната мрежа, защото хората не желаят „политиката и агресивните спорове да доминират при използването на нашите услуги“.

Компанията, остро критикувана за това, че не прави достатъчно за премахване на речта на омразата от своята платформа, заяви през януари, че ще спре да препоръчва граждански и политически групи на потребителите.

Намаляването на честотата на присъствие на политическо съдържание ще отбележи първите стъпки за проучване на различни начини за установяване на такова съдържание в публикации на потребители. За целта ще се използват различни знаци и ще се взимат под внимание предпочитанията на потребителите, се посочва в съобщение в блога на компанията.

„Фейсбук“ ще изключи съдържание от официални правителствени агенции и служби, както и информация за COVID-19 от здравни организации, от тези временни промени.