България

Гърция ще ваксинира 1,7 млн. души до края на март

В интервю за телевизия Скай гръцкият премиер изрази оптимизъм, че пандемията от коронавирус в страната ще приключи до два месеца.

Според Мицотакис до края на март в Гърция ще са направени 1,7 милиона ваксинации, а само до тази събота броят им се очаква да надхвърли 500 хиляди.

„Когато стигнем до Великден, нещата ще са различни“, заяви гръцкият премиер. Той допълни, че като се има предвид, че ще започва и пролетта, има увереност, че тогава Гърция ще е оставила зад себе си трудностите на пандемията.

Мицотакис отново повтори, че настоява за въвеждането на сертификат за ваксинация, който ще позволи на пътуващите да не бъдат поставяни под карантина и да не плащат за тестове. Според прогнозата му туристическият сезон в Гърция тази година ще бъде по-добър от миналогодишния, когато бяха реализирани едва 25 процента от очакваните приходи. Според Мицотакис туристите от Израел, където ваксинирането е напреднало, ще могат да идват в Гърция от края на март, а от април ще пристигат и от Великобритания. „Мисля, че колкото по-бързо напредват с ваксинациите в други страни, ще идват (туристи)“, каза премиерът.

Той отново аргументира влезлите в сила от днес строги ограничителни мерки в област Атика. Мицотакис каза, че те са били необходими, защото епидемиологичните данни са обезпокоителни, а хоспитализациите се увеличават опасно в съчетание с разпространението на мутиралите варианти на коронавируса, които са по-заразни.