Днес

Доган: Не е лошо да бъдеш управляващ параметър в политическата геометрия

Ахмед Доган гласува на местните избори през 2019 г.

© Георги Кожухаров

Ахмед Доган гласува на местните избори през 2019 г.

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> „Едно наум“ е рубрика на „Дневник“, в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове и материали, които трябва да се четат с едно наум.

„Не е лошо да бъдеш управляващ параметър в геометрията на политическото пространство“ – това заявява почетният председател на ДПС Ахмед Доган в обръщение към съпартийците си по повод номинациите, които получи за депутатските листи.

Доган се оттегли от председателския пост в движението през 2013 г. и оттогава не е депутат. Въпреки това в години на избори обичайно е номиниран за участие в кандидат-депутатските листи, но винаги отказва. Днес той признава, че се е изненадал от номинациите, но и получил „кефлийско настроение за добре свършена работа“ .

Почетният председател изразява мнение, че включването на името му в номинациите „дава импулс за мобилизация, но същевременно с това допълнително „зарежда“ емоционалната мотивация на опонентите и противниците на ДПС“.

Според него „вече три десетилетия почти всички новопръкнали се партии и коалиции задължително се позиционират и търсят политическа идентичност спрямо ценностната система на движението“. По думите на Доган, който е доктор по философия, а преди време шокира с признанието, че разпределя порциите в държавата, „не е лошо да бъдеш управляващ параметър в геометрията на политическото пространство“. Прави уговорката обаче, че „този политически статус си има и цена и тя трябва да се заплати“, което станало чрез целенасочено сатанизиране на „образа на А. Доган“ през целия преход. .

От гледна точка на Съдбата, няма нужда „А. Доган“ да се връща в политиката, заключава почетният лидер, който в последните години развива поредица от бизнес начинания. След като получи преди десетина години хонорар от над 1 млн. лв. за консултации в областта на хидроенергетиката, впоследствие той навлезе в бизнеса с ток като съсобственик на получаващата държавни средства за да поддържа „студен резерв“ ТЕЦ Варна. „Водородната революция в дигиталната ера“ и стратегия за растеж, базирана на Европейския зелен пакт пък са в предизборната програма на ДПС.