Днес

Крайнодесният Матео Салвини вече не е евроскептик (заради европейските пари)

Крайнодесният Матео Салвини вече не е евроскептик (заради европейските пари)

© Associated Press

През февруари 2017 г. буйният популист Матео Салвини обвини тогавашния шеф на Европейската централна банка Марио Драги, че е съучастник в „икономическото убийство“ на Италия.

Четири години по-късно Салвини неочаквано обеща подкрепата на своята партия Лига за правителство, което Драги се опитва да състави, за да се бори с двойното бедствие на пандемията от новия коронавирус и икономическата криза, които опустошават страната.

За човек, който едно време водеше кампания за излизане на Италия от еврозоната, подкрепата на Салвини за Драги бележи потенциална промяна в курса за Лигата, премествайки я от крайнодесния евроскептичен лагер в умерения десноцентристки.

Политици от Лигата казват, че това е премерен ход, целящ да подобри имиджа на Салвини и подобрявайки по този начин шансовете му някой ден да стане премиер, като същевременно прави по-привлекателна партията, която напоследък губи подкрепа.

„Искаме да станем като Републиканската партия в САЩ. Приобщаваща партия, която събира всички позиции на италианския център-дясно, без да изключва никого“, каза депутатът от Лигата Джулио Чентемеро.

Президентът Серджо Матарела даде на Драги мандат да състави правителство, след като предишната коалиция се разпадна, като го прикани да търси многопартийна подкрепа за администрацията си.

Първоначалният отговор на Салвини беше да стои настрана от Драги и да призове за предсрочни избори. Обаче членове на вътрешното му обкръжение, включително умереният Джанкарло Джорджети, който е приятел на Драги, видяха в това златна възможност да натиснат копчето за рестарт и да се освободят от етикета „крайнодесни“, който в миналото стряскаше инвеститорите.

„Лигата иска да се присъедини към Драги, за да изчисти името си в Европа, да се отърве от репутацията си на евроскептична партия“, каза високопоставен източник от Лигата, който е помагал за изработването на политиката.

Грешна преценка

Откровените и антимигрантски послания на Салвини намериха отзвук сред милиони италианци и помогнаха за превръщането на „Лига“ от проблемна регионална партия в най-популярната политическа формация в Италия, която спечели 34 процента на изборите за Европейски парламент през 2019 г.

По онова време Лигата беше в управляваща коалиция с антисистемното „Движение 5 звезди“. Опиянен от успеха си, Салвини напусна коалицията, очаквайки, че ще предизвика национални избори. Това се оказа ужасно грешна преценка.

Левоцентристката Демократическа партия неочаквано замени Лигата в правителството и изхвърли Салвини в опозиция, където рейтингът му падна под този на друг политик от Лигата – губернаторът на Венето Лука Дзая.
За Дзая се шири мнението, че се е справил добре в борбата с коронавируса в своята област. Той е представител на старата, солидна Лига, близка до индустриалците и дребните бизнесмени, които образуват гръбнака на икономиката.

Старото крило на партията приветства издигането на Драги, като е уверено, че той ще изготви подкрепящи бизнеса планове как да се похарчат над 200 милиарда евро от фонда на ЕС за възстановяване на пострадалата икономика. За да си гарантират дял от плячката обаче те имаха нужда Лигата да е в стаята, когато се вземат решенията.

На среща със Салвини миналия четвъртък източници от партията казват, че губернаторите на северните области, включително Дзая, са обединили сили с Джорджети, за да убедят Салвини да застане на страната на Драги. „Имаше съвсем слабо противопоставяне на промяната в политиката. Губернаторите имат голяма тежест и когато говорят в един глас, Салвини обикновено се вслушва в тях“, каза пожелал анонимност депутат от Лигата.

„Шега“

Лигата незабавно повиши рейтинга си с решението си да се присъедини към новото правителство на широка основа, като подкрепата за нея през последната седмица се увеличи с 0.7 пункта до 24 процента – най-голямото увеличение в подкрепата за някоя партия според анкетьорите от СВГ.

„Ходът на Салвини показва, че Лигата е напълно зряла партия и ясно заявява, че тя е надеждна управляваща партия“, каза Джанлука Канталамеса, един от новите депутати на Лигата от Южна Италия.

Някои от крайнодесните съюзници на Лигата в Европейския парламент далеч не са толкова възторжени от перспективата на правителство под ръководството на Драги, от когото се очаква незабавно да започне работа по плана за възстановяване с надеждата да използва всички налични средства от ЕС.

„Това е шега, но много лоша шега, на която германците няма да могат да се смеят“, каза Йорг Мойтен, един от лидерите на крайнодясната „Алтернатива за Германия“, който смята, че Берлин ще плати голяма част от сметката.

Политици от Лигата му отвърнаха с остри изказвания, което съживи предположенията, че Салвини скоро може да изостави националистичната фракция в Европа и да се присъедини към Европейската народна партия (ЕНП), където са събрани всички основни десноцентристки партии на ЕС.

„Присъединяване към ЕНП би било логичното последствие“, каза Роберто д’Алимонте, преподавател по политология в университета „Луис“ в Рим. Той обаче предсказа, че Салвини ще смени позицията, ако експериментът с Драги се провали. „Това е стратегически избор, който ще се затвърди само ако нещата вървят добре. Ако нещата потръгнат зле, всичко приключва. Той ще се върне в националистичния лагер“, каза той. /БТА