Днес

Леброн Джеймс ще достигне 1 млрд. от спечелени пари през 2021 г.

Леброн Джеймс ще достигне 1 млрд. от спечелени пари през 2021 г.

© Reuters

За седма поредна година Леброн Джеймс остава най-добре печелещият играч в Националната баскетболна асоциация (НБА). Звездата на „Лос Анджелис лейкърс“ не е №1 по заплата сред колегите си, но допълнителните му приходи от спонсорски договори го правят водач по приходи в класацията на „Форбс“.

През 2021 г. крилото на „езерняците“ ще получи 95.4 милиона долара, а само 31.4 от тях са от заплата. По-големи заплати от Джеймс получават Стеф Къри (34.4), Ръсел Уестбрук (33.1) и Джеймс Хардън (33). Въпреки това играчът на „Лейкърс“ взима с над 21 милиона долара повече от следващия при общите приходи.

По първоначална прогноза приходите на Джеймс през 2021 г. трябваше да надхвърлят 100 милиона долара, но заради кризата с коронавируса играчите се съгласиха да получат с 20% по-малко.

През 2021 г. Джеймс ще запише и друго знаменито постижение – той ще достигне границата от 1 млрд. долара, заработени в кариерата си. От тях 700 милиона долара са дошли от реклами и спонсори.

С влизането в клуб 1 млрд. Джеймс ще се нареди до Тайгър Уудс, Флойд Мейуедър, Лионел Меси и Кристиано Роналдо, които също го постигат още като активни спортисти.

Преди кризата с коронавируса, която доведе до затворени зали и по-малки приходи за отборите, средната годишна заплата в НБА беше 9.5 милиона долара. През тази година 35 играчи трябваше да получат поне 28 милиона пред намаляването на заплатите с 20%. Сравнено с другите елитни спортни лиги в САЩ, разликата е огромна.

В НФЛ едва 12 души получават подобни заплати, а в МЛБ те са седем.