Бизнес

Обменните курсове на паунда и еврото се стремят към печалби на фона на ваксинациите във Великобритания

Паундът (GBP) и еврото (EUR) се укрепват тази седмица, но обменният курс на паунд / евро (GBP / EUR) се покачва. Паундът остава по-привлекателната от двете валути на фона на пазарните надежди за разпространението на ваксината срещу коронавирус във Великобритания.

Стерлингът се възползва от слабостта на еврото миналата седмица, а GBP / EUR скочи от ниво от 1.1292 до ниво от 1.1400. Това беше над един цент по-високо.

Докато GBP / EUR не успя да удържи полугодишния връх от миналата седмица от 1,1438, двойката продължава да опитва да отбележи напредък и тази седмица.

Движението на двете валути беше по-тясно и по-волатилно тази седмица. Паундът отново се надява, че британските програми за ваксинация срещу коронавирус са изпреварили програмите в други големи икономики.

Това е основната причина за силата на паунда през последните седмици. Инвеститорите продължават да предполагат, че британската икономика ще се възстанови от пандемията преди други големи икономики.

Въпреки това напредъкът на лирата се забавя като цяло въпреки скока от сряда. Това отчасти се дължи на опасенията, че ваксините не действат добре, както и на по-новите щамове на вируса.

Ограниченията заради пандемията също продължават да вредят на ключовия британски сектор на услугите.

Инвеститорите купуват евро отново през текущата седмица. Споделената валута се възстановява до голяма степен поради слабостта на съперника си – американския долар (USD).

Докато инвеститорите продават щатския долар от неговите върхове, еврото се възстановява. Еврото и щатският долар често виждат отрицателна корелация, така че еврото се възползва от загубите в щатски долари.

Новината, че разпространението на ваксини в ЕС може да бъде засилено чрез партньорство между AstraZeneca и IDT Biologika, също леко подкрепи европейската валута.

Обменният курс на паунд към евро вероятно ще остане фокусиран върху новините за коронавирус и разработките на ваксини – поне докато ключовите данни за Великобритания не бъдат публикувани в петък.

В петък ще бъдат публикувани много значими британски екостати. Това включва търговски баланс, бизнес инвестиции, производствени цифри и резултати от растежа на БВП от декември и Q4 на 2020.

Разбира се, най-големият акцент ще бъде върху резултатите от растежа.

Ако растежът на Обединеното кралство бъде по-слаб от очакваното към края на 2020 г., това може да влоши опасенията относно въздействието на пандемията върху растежа на страната.