Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

План посочва 30 юни за край на договорите с американските централиДвете енергийни дружества обаче чакат от държаватаясен ангажимент за дата

План за пазарни реформи в енергетиката е посочил датата 30 юни 2021 г. за край на договорите с американските централи “Ей И Ес Марица-изток 1” и “КонтурГлобал Марица-изток 3”.

Документът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на енергетиката. Той е заключителната част от “План за изпълнение на България”, който е етап за одобряване от ЕК на механизма за капацитет. Точно този механизъм ще позволи на въглищните централи да продължат работа, като осигуряват след явяване на търгове необходимите на държавата мощности.

“Прекратяването на двата посочени договора стои в основата на либерализирането на пазара на едро на електрическа енергия и е предпоставка за допустимостта на въвеждането на механизъм за капацитет”, пише в плана за реформи.

Съобщава се още, че се провеждат преговори за уреждане на отношенията по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия между НЕК и двете централи в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи.

Българската страна е изготвила методология и изчисления във връзка с установяването на невъзстановените разходи. Изчисленията за “КонтурГлобал Марица-изток 3” са предоставени на ЕК.

От високопоставени източници “24 часа” научи, че преговори в момента не се водят. Те би трябвало да са между централите и комисия, в която влизат вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на енергетиката и на финансите Теменужка Петкова и Владислав Горанов, кото вече не е финансов министър, но още не е сменен във въпросната комисия.

Преди 20 дни парламентът пък отхвърли промени в енергийния закон, внесени от депутата от ДПС Рамадан Аталай. Те освобождаваха НЕК от ролята му на обществен доставчик, тоест да не прави микса от ток за регулирания пазар. За да стане това, едно от условията бе да бъдат прекратени договорите с американските централи.

“24 часа” потърси становището на енергийните дружества за посочената дата за прекратяване на дългосрочните договори.

Ей И Ес препрати към становищата на Националната енергийна камара и на Института за енергиен мениджмънт, които централата споделяла. Институтът, в който членуват големи енергийни компании, препоръчва предвид сложността на търговските преговори между двете централи, институциите и НЕК посоченият срок 30 юни 2021 г. да бъде заменен с по-гъвкава дефиниция. Тя трябва да обвързва срока с намиране на взаимно приемливо решение. “Документът е подготвен от консултант и отразява по-скоро неговите разбирания, а не ясно поети ангажименти от страна на отговорните страни”, пишат от института.

От “КонтурГлобал Марица-изток 3” заявиха, че дългосрочните договори не са пречка за внедряване на механизмите за капацитет. И че има редица по-приоритетни промени, свързани с държавната енергетика и работата на борсата, които са пропуснати в плана. Според “КонтурГлобал” централите са важни за преходния период преди либерализиран пазар.