Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Радев заговори за още един доклад на ОЛАФ – за нарушения в митниците за 1 млрд. лв.

Радев заговори за още един доклад на ОЛАФ - за нарушения в митниците за 1 млрд. лв.

© Юлия Лазарова

Президентът Румен Радев настоя за за всеобхватно и пълно разследване по доклада на ОЛАФ за нарушения при обществена поръчка за доставка на автомобили в МВР, свързвана с името на неговия секретар Пламен Узунов. Едновременно с това той заговори за друг доклад на европейската служба за борба с измамите, засягащ дейността на агенция „Митници“ с щети за над 1 млрд. лв.

Държавният глава коментира темата пред медиите след като участва в откриването на археологическа изложба.

Миналата седмица стана известно, че България трябва да връща в европейския бюджет 6 млн. евро заради това, че е купила 290 автомобила за нуждите на МВР с еврофинансиране, като едностранно е променила условията и вместо за покупка на високопроходими коли са взети такива със скромни офроуд възможности, при това произведени през 2013 и 2014 година и стояли на склад. Доставчик е свързваната с Гриша Ганчев фирма „Българска автомобилна индустрия“. Сюжетът се използва във войната между президентство и правителство, тъй като процедурата започва по време на служебния министър на МВР Пламен Узунов, който по-късно става секретар на президента, а договорът е подписан от първия министър на вътрешните работи в сегашния кабинет на Бойко Борисов Валентин Радев.

„Нуждаем се от всеобхватно и пълно разследване по доклада на ОЛАФ, което да се основава на всички документи по случая, а не само на селективно поднесени“, коментира днес пред медиите Радев. По думите му е разбираемо и управляващите да се притесняват, ако има нарушение в обществената поръчка, защото после са я отстоявали пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд и са сключили договор.

След това Радев призова медиите да бъдат не по-малко активни и по други констатации на ОЛАФ като заговори за установени крупни злоупотреби в агенция „Митници, които „облагодетелстват определени фирми и лица на висши публични длъжности в България, но ощетяват европейския бюджет“. Радев допълни, че по разчети на комисията за периода 2015-2018 г. стойността на загубите възлиза до 1 млрд. лв. заедно с дължимите лихви.

Държавният глава не даде повече подробности като добави, че „сега този скандал се потиска преди изборите“, но след изборите най-вероятно България ще трябва да плаща. Според архива на „Дневник“ Европейската служба по борба с измамите съобщи през юни 2018 г. за установена измама в дейността на българските митници, свързана с подправени данни за преминали товари.