Политика

Собственикът на ОББ – белгийската KBC, купува пенсионния фонд NN БългарияNN Group и KBC Груп постигнаха споразумение за продажбата на NN България. ДЗИ Животозастраховане, част от белгийската банково-застрахователна група KBC, ще стане новият собственик на животозастрахователния и пенсионноосигурителния бизнес на NN в България възможно най-скоро, след финализиране на трансакцията, която подлежи на одобрение от регулаторните органи. Това съобщиха от NN България. 

За готвената сделка „24 часа“ съобщи преди седмица. (виж тук)NN развива дейността си в България от 2001 г., като предоставя пенсионноосигурителни и животозастрахователни решения на своите клиенти в страната. NN България има 138 служители и обслужва повече от 400 000 индивидуални и 400 корпоративни клиенти на българския пазар. Оперативният резултат от бизнеса в България за 2020 г. е около 3 милиона евро.

Фабиан Рупрехт, главен изпълнителен директор на NN Международно Застраховане, коментира: „След внимателна оценка преценихме, че продажбата на бизнеса на NN в България ще бъде в интерес на бъдещото му развитие. Постигнатото решение е резултат от сериозен анализ, целящ идентифицирането на подходящ купувач, съответстващ на нашата култура и заинтересован да продължи бизнеса ни. Уверени сме, че ДЗИ е достатъчно добре позиционирана на пазара, за да продължи успешното развитие на пенсионния и застрахователния ни бизнес в България.”

Петър Андронов, кънтри мениджър на КВС Груп в България, каза: “Тази сделка предоставя на нашите над 1.8 милиона клиенти достъп до пенсионно осигуряване и допълнителни възможности за животозастраховане в допълнение към широката ни гама от стабилни, сигурни и напълно интегрирани финансови решения. Разширяването на дейността ни в България, използвайки компетентността и динамиката на ОББ и ДЗИ и предлагането на общи продукти и услуги, ще ни помогне да постигнем целите си, да диверсифицираме приходите си и да подсигурим успеха си в бъдеще. Очаквам с нетърпение да заработим в сътрудничество с новите си служители и мениджърски състав и съм убеден, че заедно ще затвърдим лидерската си позиция в услуга на всички наши клиенти и други заинтересовани страни.”

Николай Стойков, главен изпълнителен директор на NN България, каза: „Продажбата отбелязва една нова фаза и следваща стъпка в историята ни на пазара и ние сме уверени, че с обединяване на силните ни страни, ще можем да предложим по-широк набор от продукти и разширени възможности за обслужване и свързване с нашите клиенти и бизнес партньори. Оставаме ангажирани с това, което е било нашия основен фокус през годините: да помагаме на хората да планират финансовото си бъдеще.”

Сделката подлежи на регулаторни одобрения и се очаква да приключи в рамките на 2021 г.