Любопитно

Социалният министър: Всички мерки ще действат до края на септември

С оциалният министър Деница Сачева обяви днес, че всички социални икономически мерки, свързани с ковид-кризата, особено мярката 60/40, ще действат до края на септември.

По мярката 60/40 до момента са изплатени 825 милиона лева, като са запазени почти 300 000 работни места, каза днес в Разград министърът на труда и социалната политика.

Тя посочи, че по една от най-дискутираните напоследък мерки „Запази ме“, вече са изплатени около 18 милиона лева на 42 хиляди души. „Отделили сме допълнителни 13 милиона лева по тази мярка заради това, че бизнесите остават затворени още един месец. Имаме готовност, ако се наложи да я удължим толкова, колкото е необходимо“, каза още министърът.

Зя мярката, която се отнася до родителите и децата, които трябва да ходят дистанционно на училище, са отделени 73 милиона лева, като вече са подкрепени почти 40 хил. семейства, посочи още Сачева.

Тя подчерта, че на този етап подкрепата от 50 лева към пенсиите ще се дава до края на март. По думите на министър Сачева няма още решение, но по всяка вероятност ще се вземе такова подкрепата да продължи и през април, тъй като извънреднатата епидемична обстановка е удължена до края на април. „Ние обвързваме даването на тези 50 лева именно с епидемията и с това, че средният разход на един пенсионер за лекарства на месец е 56 лева. Така че 50 лева са разходите, с които ние бихме могли да ги подкрепим в процеса на пандемията“, допълни тя.

В Разград министърът на труда и социалната политика посети предприятието за производство на бутала „Дружба“ АД. По-късно тя ще разгледа завода за керамични плочки в Исперих.

Сачева: Разширява се обхватът на мярката 80 на 20

Борисов: Към момента нищо повече не трябва да се затваря

Над 53 хил. хора в риск ще бъдат подкрепени с новата мярка „Патронажна грижа +“