Бизнес

JPMorgan прогнозира нов суперцикъл на стоките

С покачващите се цени на селското стопанство, цените на металите, достигащи най-високите си стойности от години и петролът над 50 долара за барел, JPMorgan Chase & Co. прогнозира, че стоките са започнали нов суперцикъл от дългогодишни печалби.

Изглежда, че дългосрочният бум на стоковия комплекс излиза на яве след като Уолстрийт заложи на силно икономическо възстановяване от пандемията и хеджиране срещу инфлацията„, твърдят анализатори на JPMorgan, ръководени от Марко Коланович в доклад от сряда. Цените също могат да скочат като „неволно следствие“ от борбата с изменението на климата, което заплашва да ограничи доставките на петрол, като същевременно засили търсенето на метали, необходими за изграждането на инфраструктура за възобновяеми енергийни източници, батерии и електрически превозни средства, каза банката.

Всички от Goldman Sachs Group Inc. и Bank of America Corp. до Ospraie Management LLC прогнозират растящ пазар на стоки, тъй като правителствените стимули започват и ваксините се използват по целия свят за борба с коронавируса. Оптимизмът вече доведе до възходящите залози на хедж фондовете за суровини до най-високата точка от десетилетие, което представлява драматичен обрат от миналата година, когато петролът падна под нулата за първи път и добиващите изхвърляха продукция след разпаднатите вериги за доставки и търсене.

Вярваме, че новият стоков подем, и по-специално цикълът на петрола, е започнал“, казват анализаторите на JPMorgan в изявление. „Приливът върху добивите и инфлацията се обръща.

През последните 100 години стоките са видели четири суперцикла – като последният е достигнал своя връх през 2008 г. след 12 години експанзия.

Хедж фондовете по подобен начин не са се възползвали от суровини от средата на 2000-те, когато Китай запасяваше всичко от мед до памук, докато липсата на реколта и забраните за износ по целия свят повишиха цените на храните, в крайна сметка свалиха правителствата по време на Арабската пролет. Сега ситуацията започва да изглежда по подобен начин, като широката гама от цени на суровините достига най-високата си стойност от шест години насам.