Днес

Байдън започва дългия процес по затваряне на Гуантанамо

Байдън започва дългия процес по затваряне на Гуантанамо

© Associated Press

Администрацията на Джо Байдън стартира официално изработката на анализ на военния затвор в залива Гуантанамо в Куба с цел той евентуално да бъде закрит – намерение, датиращо от времето на Барак Обама.

Възможно е Байдън да подпише изпълнителен акт през следващите седмици или месеци, казаха двама запознати с въпроса пред „Ройтерс“.

Подобна инициатива обаче е малко вероятно скоро да затвори институцията с висока степен на сигурност, разположен във военноморската гара Гуантанамо, дължащ се най-вече на стръмните политически и правни пречки пред новата администрация.

Създаден за настаняване на заподозрени чужденци след нападенията срещу Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г., затворът започна да символизира ексцесиите на американската „война срещу тероризма“ поради суровите методи за разпит, които според критиците представляват мъчения.

Целта е „да оценим текущото състояние на ситуацията, което администрацията на Байдън е наследила от предишната администрация, в съответствие с по-широката ни цел да затворим Гуантанамо„, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Емили Хорн пред „Ройтерс“.

„Съветът по национална сигурност ще работи в тясно сътрудничество с министерствата на отбраната, правосъдието и външното министерство, за да постигне напредък към затварянето, а също и в тясна консултация с Конгреса“, добави тя.

Президентът Доналд Тръмп държеше затвора отворен през своите четири години в Белия дом – макар че никога не го зареждаше с „лоши пичове“, както веднъж се зарече. Сега остават 40 затворници, повечето от които са държани близо две десетилетия, без да бъдат обвинени или съдени.

Байдън, който беше вицепрезидент на Обама, може да очаква да се изправи пред много от същите политически, правни и дипломатически препятствия, които разочароваха бившия му шеф.

Бившият президент Джордж Буш отвори затвора и населението му нарасна до пик от около 800 затворници, преди той да започне да намалява. Обама допълнително намали броя, но усилията му да затвори затвора бяха възпрепятствани до голяма степен от републиканската опозиция в Конгреса.

Федералното правителство все още има забрана по закон да прехвърля затворници в затвори на континенталната част на САЩ. Дори и с неговата собствена Демократическа партия, която сега контролира Конгреса, мнозинствата им са толкова крехки, че Байдън ще бъде изправен пред тежко предизвикателство да осигури законодателни промени, тъй като някои демократи също могат да им се противопоставят.

Очаква се възродената стратегия на Гуантанамо да се фокусира първоначално върху по-нататъшното намаляване на броя на затворниците чрез репатриране или намиране на други страни, които да ги приемат, според запознатите.