Любопитно

Домашен арест за рапъра, откраднал такси във Варна

Н икола Н. от Бургас на 32 години, познат с прякора си Гарджока, ще бъде поставен под домашен арест, след като Варненският окръжен съд измени мярката му за неотклонение, съобщават от Окръжния съд във Варна.

Въззивната инстанция намери за незаконосъобразно определението на Районен съд – Варна, с което на 8 февруари му беше определена най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража”. Домашният арест на Никола Н. ще бъде контролиран с електронно проследяващо устройство, информира NOVA.

Според обвинението, повдигнато срещу Никола Н. на 5.02.2021 г., той противозаконно отдел таксиметров автомобил във Варна, като заплашил собственика с хладно оръжие. При залавянето му се опитал да избяга от полицейските органи. Обвинението посочва, че по време на извършване на деянието, 32-годишният мъж е бил под силно въздействие на наркотични вещества. Престъплението е тежко умишлено и за него в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода” от 3 до 12 години.

Никола Н. е роден в Бургас, със средно образование, неженен, неосъждан, безработен. Защитата му поиска по-лека мярка за неотклонение. Изтъкнатите доводи за това бяха чистото съдебно минало, постоянния адрес и социалния статус на лицето – известен рап музикант, разпознаваем в обществото. Всичко това изключвало възможността Никола Н. да се укрие и да възпрепятства по някакъв начин развитието по-нататък на разследването. Адвокатът подчерта, че в случая се касае за единичен акт извършен под въздействието на наркотични вещества.

Въззивният съдебен състав намери, че жалбата на Никола Н. срещу определението на Районен съд – Варна е основателна. И според този съдебен състав са налице данни 32-годишният мъж да има съпричастност към авторството на престъплението, за което е обвинен.

Съдът прие данните по делото, че Никола Н. няколко пъти е лекуван в психиатрично заведение и е диагностициран със зависимост към психоактивни вещества. Поради тези съображения Окръжен съд- Варна прецени, че „задържането под стража” е прекомерно тежка мярка за неотклонение спрямо Никола Н. и я измени в „домашен арест”.

Дрогираният шофьор, откраднал такси – известен рапър

Дрогиран мъж, без книжка, открадна такси във Варна