Днес

До 90 дни неплатен отпуск вече ще се зачита за трудов и осигурителен стаж

До 90 дни неплатен отпуск вече ще се зачита за трудов и осигурителен стаж

© Георги Кожухаров

Неплатен отпуск до 90 дни вече ще се зачита за трудов и осигурителен стаж. Това стана, след като парламентът гласува окончателно поправките в Закона за извънредното положение, съобщава БНР. По време на неплатения отпуск обаче всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски, за да не загуби здравноосигурителните си права. Парламентът за трети път променя срока от началото на пандемията, който допреди това бе 30 дни. Приетото днес решение ще важи за настоящата година.

Така хората, които принудително са в неплатен отпуск заради неработещи бизнеси, няма да губят право на пенсия или обезщетение за безработица.

Приетo бе и уеднаквяване на помощите за отглеждане на дете с трайно увреждане. Доходът за доброволните приемни семейства ще бъде равен на този на близките и роднините на дете с над 90% увреждане.

Окончателно прието е и отпускането на компенсации за пострадалия от кризата малък и среден бизнес. От мярката ще могат да се възползват фирми, които са спрели работа след 1 ноември миналата година заради извънредната епидемична обстановка.

Народното събрание даде също разрешение на Министерството на здравеопазването за допълнителни плащания на служителите от системата във връзка с коронавируса. Работещите на първа линия лекари и други медицински лица ще получават допълнително заплащане заради COVID-19 до три месеца след отмяна на извънредното епидемично положение в страната.