Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Хоум офис: Служители си надписват работно време заради помощи

Кандидати за помощ по мярката „Запази ме“ са поискали държавата да им плати за 31 работни дни, в които уж били в неплатен отпуск. Според дължината на месеца обаче работните дни са от 20 до 22. Така тези служители се опитали да вземат от държавата пари, които не им се полагат. Това става ясно от данни от Агенцията по заетостта.

Примерът от Агенцията е за месец декември 2020 г., в който на практика има още по-малко работни дни, обясняват от ведомството.

Не малко обаче са били и разминаванията в декларираната от работодателя, от една страна, и от служителя, от друга страна, продължителност на работното време. Разминаване е имало и в данните между банковата сметка, декларирана от служителя, и обявената в списъка. Често допускани са технически грешки, казват още от Агенцията по заетостта. От ведомството апелират да се следи сайтът на Агенция по заетостта, където за улеснение са публикувани списъци на одобрени или неодобрени по мярката, както и допълнителни материали.

Социалният министър Деница Сачева пък обяви, че сред кандидатите за помощ имало и ресторанти – записали се

като мелници или интернет доставчици

По думите й такъв вид регистрация е направена, тъй като често собствениците са започнали развиването на бизнеса си в един сектор и впоследствие са направили ресторанти, но тези разминавания също са причина за отказ на средства.

Забавяне по тази мярка имаше за около 2300 души, чиито данни са сгрешени, а се оказа, че има и хора, които не са кандидатствали за помощ, но очаквали да има такава. Над 17 млн. лева са изплатени към момента по мярката „Запази ме“, а ресторантите към хотели са ползвали 9% ДДС, което също е облекчение от държавата, заявиха от социалното министерство.

Според социалния министър Деница Сачева благодарение на мерките се е стигнало до изсветляване на сектори и до увеличение на трудовите договори. Тя обяви също, че обхватът на мярката 80 на 20 заради COVID кризата ще бъде разширен. В началото на април правителството ще обяви и

новите сектори, които ще могат да кандидатстват

за финансова подкрепа. До момента са включени хотели, ресторанти, транспорт и туризъм. А пенсионерите с най-ниски доходи също ще бъдат подпомогнати заради пандемията.

Мерките ще действат максимално дълъг период, категорични са от МТСП. По мярката 60 на 40 има средства до края на септември. Мярката в подкрепа на родителите, чиито деца ходят дистанционно на училище, е за цялата учебна година. Различни са времевите периоди на мерките, но при всички положения са до есента, пише „Монитор“.

Общо почти 2 милиарда лева са средствата, които са стигнали до хората в България. Най-много са разплатени по мярката 60 на 40. През Министерството на икономиката също са разплатени почти 500 млн. лева. Над 100 млн. лева са разплатени за сектор хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт по мярката 80 на 20. С 30 млн. лева подкрепихме семействата, чиито деца учат дистанционно, като средно семейство е вземало по около 900 лева за периода, в който са учили онлайн.