Политика

Експерти: COVID-19 може да се превърне в сезонен грип, вместо да бъде унищоженВ началото на коронавирусната пандемия хората се надяваха, че ваксината може да унищожи вируса, спомагайки за постигането на стаден имунитет. Експертите обаче предупреждават, че вирусът може да се завръща всяка година, подобно на грипа, предава електронното издание на в. „Индипендънт“. 

Все повече изследвания сочат, че COVID-19 може да остане завинаги, но не със сегашните нива на инфекция и смъртност.„Този коронавирус ще си остане,“ каза пред ABC News д-р Джон Браунщайн, главен директор в Бостънската детска болница.

„Тоталното премахване на този коронавирус на практика е невъзможно“, каза още той. 

Прогнозата на д-р Браунщайн се припокрива с неотдавнашно проучване, според което SARS-CoV-2 – вирусът, който причинява COVID-19 – може в крайна сметка да стане не по-заразен от обикновената настинка, появявайки се сезонно заедно с други патогени на коронавируса под формата на леки симптоми.

Според изследователите от университета „Емъри“ в Джорджия това ще зависи от факта дали COVID-19 ще стане ендемичен – да не причинява масови огнища или сериозни заболявания. 

„Необходимото за това време зависи от това колко бързо се разпространява болестта и колко бързо се извършва ваксинацията“, казва водещият автор на изследването Джени Лавин. 

COVID-19 тежко удари имунната система възрастните, тъй като бе неизвестен патоген, което означава, че тялото не е свикнало да се бори с този вирус.

Превод и редакция: Винсент Тановски