Любопитно

Как да изберем правилния размер на телевизора

Т елевизорите са своеобразен център на много всекидневни. Както Джоуи от „Приятели“ пита: „Към какво са насочени мебелите ти, ако нямаш телевизор?“

Именно затова често хората се изкушават да си купят възможно най-големия телевизор. Това обаче може да е скъпа грешка, която вместо до удоволствие от новата покупка, да доведе до разочарование.

Изборът на правилния размер телевизор е доста важен и зависи от няколко фактора, отбелязва TechRadar. Малкият телевизор ще води до взиране и по-бързо уморяване. Твърде големият телевизор също може да уморява очите по-бързо, но и картината може да не изглежда толкова добре, защото не е гледана от оптимално разстояние.

Xiaomi представи прозрачен телевизор

Именно дистанцията между телевизора и зрителите е един от най-важните фактори. След това е резолюцията, следвана типа панел, софтуер и т.н.

Тъй като размерите на телевизорите са в инчове, уравнението за измерване на правилната дистанция също е в тази мерна единица. То е дистанцията между зрителя и телевизора разделена на две.

Накратко, ако диванът е на 120 инча от мястото, на което ще стои телевизорът, то размерът на панела трябва да е 60 инча. Един инч е 2,54 см.Добрата новина е, че повечето сайтове и търговци пишат диагонала както в инчове, така и в сантиметри, така че човек лесно може да направи нужните сметки и в метричната система.

Следващата стъпка е избор на резолюцията на дисплея. В момента максимумът при телевизорите е 8K, която постепенно навлиза във все повече ценови класове. Все още обаче няма много 8К съдържание, нито 8К телевизии. Затова подобна резолюция ще е полезна най-вече за потребители, които ще използват телевизора си за игри, сърфиране в интернет и като втори монитор.

4К резолюцията е по-разпространена в момента, като за нея вече има и доста съдържание, включително филми, клипове в интернет, игри и т.н. Full HD резолюцията вече се среща предимно при по-малките и евтините модели и също ще върши работа за повечето случаи, но може да се окаже недостатъчна за телевизори с размери над 40 инча и нагоре.

Как да защитим умен телевизор от вируси

Телевизорите вече имат и технологии за преконвертиране на съдържание от по-ниска резолюция на по-висока. Тези технологии обаче не са всесилни и не може от тях да се очаква, че ще превърнат HD клип в перфектно 8К видео.

От гледна точка на софтуера решението зависи най-вече от това за какво ще се използва телевизорът. Ако ще е „просто телевизор“, то с каква операционна система е и какви смарт възможности има, няма да е от такова значение.

ФБР със съвети за защита на смарт телевизорите

Но в наши дни очакванията към телевизорите са доста по-големи. Затова има модели, които използват различни операционни системи, за да предлагат повече функции. Някои компании имат собствени платформи, но същевременно почти всички предлагат телевизори с Android. Те поддържат различни приложения и са подходящи за хора, които ще използват устройствата си не само за телевизия, но и за разнообразна мултимедия, интернет и онлайн платформи и услуги.

Като цяло всичко това вече зависи най-вече от личните предпочитания на всеки потребител. На пазара има голямо разнообразие от модели за всеки и най-важно е търпението докато се разгледат различните предложения и се избере най-подходящото.

5 нови технологии, които идват при телевизорите

Бъдещето на телевизията е в интерактивността

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.