Любопитно

"Луковмарш" бе прекратен със заповед на Фандъкова

П ровеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков беше прекратено със заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на общината.

По-рано през седмицата Столичната община не е съгласувала заявеното от организаторите шествие /т.нар. Луковмарш/ от НДК – бул. „Витоша“ – бул. „Патриарх Евтимий“ – ул. „Г.С. Раковски“ – бул. „Княз Дондуков“ – ул. „Тракия“ въз основа на получени становища от ДАНС, СДВР и ВКП. Събитието е съгласувано само в частта му „поднасяне на венци на ул. „Тракия“ 1.

След издаването на заповедта за прекратяване на шествието СДВР започна разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка.


По-рано днес ВАП сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столичната община,

в рамките на тяхната компетентност по закон, да предприемат мерки за спазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита на правата на всички граждани в случаи на възникнала опасност по време на т.нар. Луковмарш, съобщиха от прокуратурата.

Във ВАП са постъпили данни и становища от главния държавен здравен инспектор и директора на СДВР, 

свързани с предполагаеми рискове за нарушения на противоепидемичните мерки и обществения ред, допълват от държавното обвинение.

Заради това ВАП е сезирала компетентните органи да предприемат мерки за недопускане на нарушаване на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите във връзка с мероприятието.

Министерството на външните работи

изразява пълната си подкрепа за Столичната община и всички останали отговорни институции, които забраниха и осуетиха за пореден път провеждането на „Луковмарш“. Тази тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост няма място по улиците на София, заявяват от ведомството.

Българското правителство последователно и категорично е осъждало „Луковмарш“. Той е антипод на непоколебимата и силно изразена традиционна толерантност на българското общество. Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремистки виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се в най-голяма степен от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията, допълват от МВнР.

В условия на безпрецедентни предизвикателства, пред които всички ние сме изправени, е нужно повече единение и повече толерантност. „Луковмарш“ и събития, призоваващи към омраза и възхваляващи мрачни идеологии от миналото, нямат място в съвременното българско общество.

Борбата с антисемитизма, нетолерантността и езика на омразата ще продължат, докато не остане и помен от тях, отбелязват Министерството на външните работи.

Прокуратурата иска да прекрати дейността на организатора на „Луковмарш“

Проведе се Луковмарш в София

Луковмарш в столицата, американското посолство излезе с реакция