България

Над 1 милион ваксинирани с две дози от ваксините срещу COVID в Испания

Над един милиони испанци са получили по две дози от ваксините срещу коронавируса, съобщава в. „Паис“.

Общият брой на ваксинираните с две дози на ваксините на Пфайзер/Бионтех и на Модерна възлиза на 1 000 485 души. От ваксината на АстраЗенека първи дози са получили 17 416 души. Общо в страната ваксинирани са над 2,4 милиона души.

За последното денонощие в Испания бяха регистрирани 14 581 нови случая на зараза и 530 случая на смърт при пациенти с Ковид-19. Броят на заразените е най-нисък на дневна база от края на декември.

В Испания от края на октомври е в сила режим на повишена тревога, който бе удължен до май на настоящата година. Темповете на разпространение на заразата постепенно намаляват. За 14 дни на 100 000 жители са регистрирани средно 540 случая на зараза в сравнение с 900-те на 100 000 жители от края на януари. Някои области започнаха да разхлабват ограниченията, посочва Ройтерс.

Баровете в Кастилия Ла Манча отвориха врати вчера, но клиентите трябва да свалят на смартфоните си код, преди да влязат вътре. Кодът ще позволи по-лесно проследяване на контактите.

Мадрид пък обяви, че от идния четвъртък вечерният час ще започва от 23 ч. вместо от 22 ч. Ресторантите и баровете обаче ще трябва да затварят в 22 ч. Както и преди се разрешава доставка на храна до полунощ, пояснява „Паис“.

Във Валенсия, където строгите ограничения остават в сила, бяха открити три случая на южноафриканския вариант на коронавируса.