Любопитно

Над 3 милиона души в Турция вече ваксинирани срещу ковид

В аксинирането срещу коронавирус е най-актуалната тема в Турция. За да се справи с пандемията, Турция закупи общо 50 милиона дози ваксина от Китай и договори около 4,5 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“. От средата на януари в страната утихнаха бурните спорове, които се бяха разразили за или против ефективността на китайската ваксина, позабравиха се и критиките към правителството заради закупуването ѝ, съобщава БТА.

По данни на турското здравно министерство до вчера са ваксинирани над три милиона души. Според експертите, на фона на други държави, с изключение на Израел и Великобритания, това е много добро постижение към момента.

Ваксинирането в Турция е безплатно и не е задължително. Записването на желаещите става много лесно – чрез онлайн система, по телефона или чрез личния лекар.

Коронавирусът по света: Най-важното, което да знаете

Здравни експерти твърдят, че има ръст в заявките на гражданите за ваксиниране. Отдават го на това, че досега не са регистрирани нежелани ефекти от прилагането на ваксината, на добрата организация на имунизацията и не на последно място примера на турските политици, които начело с президента Ердоган първи се имунизираха.

„Постигнатото досега в имунизационната кампания е важно, защото турското правителство преди това бе критикувано за манипулиране на данните за разпространението на епидемията и заради закупуването на китайската ваксина „Синовак“. Но имунизационната кампания върви добре и сме доволни. Отначало имаше трудности с доставките на китайската ваксина, но те бяха преодолени и 25 милиона души са защитени“, коментира д-р Мемдух Чифтчиоглу от специализирания Научен съвет за борба срещу Ковид-19.

Ваксинирани са главно лекарите, медицинския персонал в болниците и домовете за възрастни, работещите в аптеките.
Втора доза, която се поставя в интервал 28-30 дни след първата, е поставена на 361 647 души.

Какво става в Турция, цените излетяха в космоса

Според програмата на здравното министерство паралелно на инжектирането с втората доза, се предвижда да стартира първият етап на имунизацията на учителите и работещите в образованието, както и на гражданите над 60-годишна възраст.

Освен на „Синовак“ и на препарата на „Пфайзер“ и „Бионтек“, Турция ще разчита и на собствена ваксина, която се очаква да бъде готова около април – май, обяви неотдавна турският президент Ердоган.