Днес

Оксфордският университет ще тества ваксината на AstraZeneca на деца

Оксфордският университет ще тества ваксината на AstraZeneca на деца

© Reuters

Оксофрдският университет съобщи, че започва проучване за оценка на безопасността и имунния отговор на ваксината срещу коронавируса, която разработи съвмество с компанията AstraZeneca.

Това се прави за пръв път и целта е да се установи дали продуктът е ефективен за възрастовата група от 6 до 17 години, допълва съобщението, цитирано от „Ройтерс“.

Ще бъдат включени около 300 доброволци и първите инжекции ще бъдат поставени още този месец. Дози се предвижда да получат 240 деца, а на останалите ще бъде поставена контролна ваксина срещу менингинг.

Тестовете ще са в 4 болници в Оксфорд, Лондон, Саутхемптън и Бристъл и затова се отправя призив към доброволци в близост до тях да се отзоват.

Андрю Полард, професор по педиатрични инфекции и имунитет, който е и водещият учен в Оксфорд при изработването на ваксината, казва, че повечето деца са относително незасегнати от COVID-19 и едва ли ще се почувстват зле при заразяване, посочва Би Би Си.

Но според него е важно да се установи дали ваксината предизвиква имунна защита у деца и младежи, тъй като някои от тях може да имат полза от това да се ваксинират.

Никъде по света ваксината не е одобрена за поставяне на хора под 18-годишна възраст и няма плнавоте това да се прави и във Великобритания, където тя бе одобрена за пръв път. Използващата друга технология ваксина на Pfizer-BioNTech е с малко по-ниска долна граница – 16 години, и не се правят изключения дори за клинично силно застрашените от разболяване.

От няколко седмици в различни страни се съобщава от учени и ръководители на здравните системи, че се работи по ваксини за деца и те може да са налични към края на годината. Оксфордският университет потвърди, че е правил проучвания, но само за младите хора на 16-17 години.

Кралският колеж по педиадрия и детско здраве заявява, че са известни много редки случаи на тежко разболяване и смърт на деца от COVID-19: „Има някои свидетелства, че е по-малко вероятно децата да се заразяват. Ролята им в предаването на заразата на други не е ясно, макар че няма ясни доказателства те да са по-заразни от възрастните.“