Политика

Откриха много микротромби в мозъчните капиляри на починали от COVID-19Американски медици от университета „Джонс Хопкинс“ откриха множество тромби в мозъчните капиляри на починали от тежка форма на Ковид-19 пациенти, съобщава неврологичното издание на Американската медицинска асоциация.

Учените изследвали състоянието на съдовете на пет възрастни жители на САЩ, починали от COVID-19. Те се натъкнали на множество микротромби в капилярите им, които лишили техния мозък от приток на кислород.„Открихме в капилярите на починалите пациенти следи от хроничен недостиг на кислород и голямо количество мегакариоцити. Това са клетките, които отговарят за „строителния материал“ на тромбите“, пишат учените.

Екипът н Дейвид Науен съсредоточил изследването си върху пет възрастни пациенти, починали от най тежката форма на заболяването в периода април-май миналата година. Всички те страдали от нарушено съзнание, загуба на памет и други характерни симптоми , свързани с въздействието на коронавируса върху мозъка. В капилярите им били открити следи от хипоксия – хронически недостиг на кислород, и натрупвания на мегакариоцити.

По-рано учените никога не бяха се натъквали на тези клетки в капилярите и в другите мозъчни съдове. Включително и при онези пациенти, чиито нервни тъкани са страдали от хроничен недостиг на кислород.

Учените предполагат, че коронавирусът SARS-CoV-2 нарушава работата на клетките в мозъчните съдове по начин, при който ги кара да изработват специфични сигнални вещества. Те от своя страна заставят мегакариоцитите да се натрупват в тях и да инициират процеса на формирането на тромби.