Политика

Сенатори призовават Байдън да наложи санкции за спиране на "Северен поток" 2Двама американски сенатори призоваха президента на САЩ Джо Байдън да гарантира прилагането на санкциите, приети през януари и целящи да спрат газопровода Северен поток 2, по който ще се доставя газ от Русия до Германия, предаде Ройтерс.

Призивът бе отправен в момент, в който говорител на Държавния департамент на САЩ определи проекта за газопровода като лоша сделка за Европа, предаде БТА.Сенаторите, отправили призива към Байдън, са Джим Риш, който е републиканец и Джийн Шахин, която е демократка. Те приканват Байдън да не отлага публикуването на доклад до Конгреса, който се изисква съгласно решението за санкции, прието в рамките на закона за годишния бюджет за отбраната на САЩ.

Докладът би трябвало да е готов до 16 февруари. В него ще бъдат идентифицирани компаниите, работещи по изграждане на газопровода, компаниите, които осигуряват застраховка на проекта и които отговарят за неговата проверка. Законът изисква на изброените компании да се наложат санкции. В писмо до Байдън двамата сенатори определят проекта като опасен.

Северен поток 2 е завършен на 90 процента. Но довършването му изисква деликатна работа в дълбоките води на Балтийско море край Дания, където има неизбухнали бомби от Втората световна война.

САЩ се противопоставят на проекта от времето на президента Барак Обама и твърдят, че той ще засили икономическото и политическото влияние на руския президент Владимир Путин върху Европа.

Проектът за Северен поток 2 се политизира още повече след като критикът на Кремъл Алексей Навални, отровен през август в Сибир, бе пратен в затвора при завръщането си в Русия от лечение в Германия.

Администрацията на Доналд Тръмп лобираше на износ на американски втечен природен газ като алтернатива за Европа на руския газ.

Русия, Германия и консорциумът, изграждащ Северен поток 2, казват че проектът е изцяло търговски. В консорциума влизат Газпром и няколко западни компании.