Любопитно

СЗО: Пациенти, оздравели от ковид, заразени пак с нов щам

П ациенти, преболедували ковид-19, са били повторно заразени с новите вирусни щамове, съобщи СЗО.

Предварителни доклади от Южна Африка предполагат, че хора прекарали инфекцията, отново са се разболели, но с мутирал вариант на коронавируса.

Събраните данни също така сочат, че ваксините могат да са по-слабо ефективни срещу новите щамове, но ваксинацията все пак ограничава разпространението на инфекцията.

Разпространението на ковид намалява във Великобритания

Добрата новина е, че ваксините, разработени за предпазване от коронавируса, изглежда намаляват тежестта на заболяването дори при заразените с новите щамове.

„Изпитанията, направени досега в Южна Африка, както и в Бразилия с различни доброволци, показаха пълна защита срещу тежко боледуване, хоспитализация и смърт. В нито едно от проучванията не е регистриран нито един такъв случай”, обясни главният учен на Световната здравна организация Сумия Сваминатан.

„Има данни, че ако сте ваксинирани и се заразите, вирусният товар е много по-малък. Така че шансовете за заразяване на други хора могат да бъдат по-ниски”, допълни Сваминатан.

Щутгарт – крепостта на антиваксърите в Германия

Учените продължават да изследват степента, до която преболедуването и ваксинацията предпазват от новите, по-инфекциозни варианти на коронавируса.

Сваминатан подчерта, че ваксинираните лица трябва да продължават да вземат предпазни мерки като носене на маски, измиване на ръцете и социално дистанциране, за да се контролира разпространението на коронавируса.